"SKANi" iesāk 2022. gadu ar Mārtiņa Viļuma mūzikas albumu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Mārtiņš Viļums (1974)
Mārtiņš Viļums (1974) Foto: publicitātes

Pēc vērienīgi aizvadīta gada ar 17 izdotajiem albumiem, nacionālā ierakstu kompānija "SKANi" 2022. gadu sāk ar mūsdienu latviešu komponista Mārtiņa Viļuma (1974) mūziku Latvijas Radio kora izpildījumā.

Viļuma mūzikai raksturīga īpaša sarežģītība caur mikrotonalitāti un virstoņu dziedāšanu, paša radītu fonēmu sistēmu, kas ir ne tikai individuāli sintezētas skaņas, bet antīki dēmoniska un reizē dievišķa valoda. Kopā ar "Grammy" laureātiem – Latvijas Radio kori un diriģentu Kasparu Putniņu – radīts izcils laikmetīgās mūzikas ieraksts. Albumā iekļauti gan senāki, gan paši jaunākie Viļuma radītie skaņdarbi korim. Līdzās citiem "SKANi" albumiem no 21. janvāra šis ir pieejams digitālā veidā lielākajās mūzikas straumēšanas platformās un CD formātā 80 pasaules valstīs.

Noklausies albumu!

Mārtiņš Viļums savu dzīvi un māksliniecisko darbību dala starp Latviju, kur dzimis, audzis, veidojies, un Lietuvu, kur nu jau ilgstoši kopā ar ģimeni dzīvo un rada. Viņš mācījies akordeona spēli, kompozīciju sācis apgūt Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas sagatavošanas kursā pie Pētera Plakida. Turpinājumā studējis Lietuvas Mūzikas un Teātra akadēmijā akordeona spēli, bet kompozīciju pie Osvalda Balakauska (Osvaldas Balakauskas), Juļa Juzeļūna (Julius Juzeliunas) un Rimanta Janeļauska (Rimantas Janeliauskas). 2011. gadā iegūts doktora grāds humanitārajās zinātnēs, aizstāvot promocijas darbu "Kompozicionālie muzikālā telplaika artikulācijas principi (skaņas parametru telpiskošanas aspektā 20. gs. otrās puses un 21. gs. sākuma mūzikā)". Iespaidīgi un daudzsološi, jo vairāk tādēļ, ka jau kopš 1996. gada top arī vairākas vai pat daudzas kompozīcijas, kas izpelnās starptautisku atzinību. Bet disertācijas virsraksts iezīmē vairākus aspektus, kas gadu gaitā aizvien bijuši klāt arī kompozīcijā. Tomēr tā allaž bijusi bagātināta ar iedvesmu, aktīvu kreativitāti, īstu, dziļu radošumu un garīgumu visplašākajā nozīmē.

Mārtiņa Viļuma (1974) albums
Mārtiņa Viļuma (1974) albums Foto: publicitātes

"Es gribēju radīt izdomātu mitoloģisku kulturālo pasauli ar nelielu norādi uz pseidooriģinālu, kaut kad eksistējušu kulturālo atbalsi – tādu kā mentālu saikni starp kultūru, tekstu un savu estētisko redzējumu.

Mūzika ir teksta artikulācija, kura heterofoniski sazarojas, kontekstuāli izslāņojas un atkal savienojas kopējā stāstījumā," 

saka Mārtiņš Viļums.

Iedvesmu komponists meklē un atrod pirmatnējo kultūru zīmēs un mitoloģijā, latviešu tautasdziesmās, dabā un dažādās pasaules valodās. Viļuma mūzikā dominē dzīves un pēcnāves, gremdēšanās sevī, radīšanas, metamorfožu un laika tēmas.

Albuma saturs

1. Man bij’ viena balta pupa (2018) 8:44

2. Lux aeterna (2020) 11:54

3. Abar panjom ardīg abāg gāw ēk-dād kard (2010) 12:25

4. Lum (2004) 7:19

Aalomgon (2006)

5. I. Zaar 15:08

6. II. Eom 11:51

7. III. Simtheryl 6:41

Kopējais ilgums: 74:07 min.

Ierakstīts: Sv. Jāņa Baznīca, Rīga, 2007. gada aprīlis (5-7) un 2021. gada oktobris (1-3)

Ieraksta inženieri: Andris Ūze (5-7), Agnese Streļča (1-3), Mārtiņš Viļums (4)

Skaņas pēcapstrāde: Kaspars Putniņš (5-7), Agnese Streļča (1-3), Mārtiņš Viļums (4)

Māsterēšana: Agnese Streļča, SigMa Studio

Bildes: Jānis Deinats, Matīss Markovskis

Albuma teksts: Jānis Torgāns

Dizains: Gundega Kalendra, Raugs.eu

Izpildītājproducents: Egīls Šēfers

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu