Putins marta sākumā tiešsaistē tiksies ar vācu uzņēmējiem (27)

CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Ilustratīvs attēls
Krievijas prezidents Vladimirs Putins. Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Kremlis paziņojis, ka Krievijas prezidents plāno tikšanos ar Vācijas lielāko uzņēmumu vadītājiem, bet Vācijas valdība ir brīdinājusi, ka Krievijas iebrukums Ukrainā varētu apdraudēt abu valstu ekonomiskās attiecības, vēstīja izdevums "Financial Times".

Tiešsaistes tikšanās paredzēta 3.martā.

Vācijas Austrumeiropas ekonomisko attiecību komitejai, kas organizē pasākumu, pietuvināta persona apstiprinājusi, ka drīzumā vēlas rīkot virtuālu sanāksmi ar Krievijas prezidentu, tomēr atzina, ka pagaidām neesot skaidrības par datumu. Pirms pandēmijas tādi pasākumi notika reizi gadā.

Komiteja, kas ir Vācijas uzņēmumu, kas darbojas Krievijā, lobija grupa, pēdējo reizi uzņēmēju tikšanos ar Putinu organizēja 2019.gadā. Toreiz piedalījās arī tādu lielu grupu kā "Siemens" un "Knorr-Bremse Group" vadītāji.

Vācijas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Kristofers Burgers piektdien uzsvēra, ka valstij vairāk rūp "Eiropas miera struktūra" nekā "ekonomisko attiecību ar Krieviju uzlabošana".

Uz lūgumu komentēt gaidāmo Putina tikšanos ar Vācijas uzņēmējiem, viņš teica, ka "nosacījumi ciešākai ekonomiskajai sadarbībai ir atkarīgi no tā, kā Krievija uzvedīsies attiecībā uz mieru Eiropā".

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka parlamentā ceturtdien paziņoja, ka Vācija kopā ar Rietumu sabiedrotajiem strādā pie spēcīga sankciju kopuma, kas ietvers arī "Nord Stream 2".

Viņa atzina, ka Vācija saņem "jauktus signālus" no Kremļa, kas vēlas ciešāku ekonomisko sadarbību ar Vāciju, bet vienlaikus "draud ar spēku, kas izraisīja Auksto karu".

Baltijas jūras dzelmē izbūvētais cauruļvads ļaus Vācijai, kas ir Eiropas lielākā ekonomika, divkāršot dabasgāzes piegādes no Krievijas. Vācija uzstāj, ka lētā Krievijas dabasgāze tai nepieciešama, lai atteiktos no ogļu un kodolenerģijas izmantošanas.

Krievijas ekonomika piedzīvojusi grūtu nedēļu, Maskavas biržas galvenajam indeksam sarūkot par 6%, bet rubļa vērtība nokritās līdz gada un trīs mēnešus zemākajam līmenim.

Savulaik Krievija bija Vācijas galvenā tirdzniecības partnere, bet tagad tā ieņem 14.vietu, tālu atpaliekot no Ķīnas, ASV un Lielbritānijas.

Šonedēļ Itālijas augsta ranga uzņēmumu, tostarp "UniCredit", "Pirelli" un valstij piederošā elektroenerģijas un gāzes ražotāja "Enel", vadītāji videokonferencē tikās ar Putinu, lai gan Mario Dragi valdība aicināja atlikt sanāksmi, ņemot vērā saspīlējumu Krievijas un Rietumvalstu starpā saistībā ar iespējamo iebrukuma Ukrainā gatavošanu.

Pēc tikšanās Itālijas-Krievijas tirdzniecības palātas vadītājs Vinčenco Trāni paziņoja, ka Itālijas uzņēmēji Krieviju uzskata par uzticamu partneri.

Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu