Uz Marsa novērots “koka celma” trieciena krāteris

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: ESA/Roscosmos/CaSSIS

Marsa zondei uzdevies uzņemt pārsteidzošu fotogrāfiju, kurā redzams milzīgs trieciena krāteris, kas atgādina koka celmu – tam pat ir “gadskārtu gredzeni” un "miza".

Zināms, ka Sarkanās planētas orbītā atrodas ESA un “Roscosmos” zonde “ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO)”, kas apriņķo planētu un vāc informāciju par Marsa atmosfēru. Tomēr zondes atrašanās sniedz arī lielisku iespēju uzņemt Marsa virsmas fotogrāfijas.

Jaunā tāda veida fotogrāfijā, ko aparāts uzņēma 2021. gada 13. jūnijā, redzama visai dīvaina izskata struktūra. Izskatās, ka uz planētas virsmas atrodas milzīgs koka celms ar visiem gredzeniem un mizu. Tiesa, tas nav nekāds citplanētu mežstrādnieku atstāts celms, bet gan ar ledu bagāts trieciena krāteris, vēstīts zinātnes izdevumā "Live Science".

Lai arī krātera gredzeni neatklāj tā vecumu, tie var palīdzēt pētniekiem labāk saprast to struktūru, kā arī noskaidrot, kas ar Marsu noticis pagātnē.

Vienu lietu zinātnieki gan var pateikt uzreiz, proti, ir redzams, ka krāteris ir pilns ar ūdens ledus nogulsnēm. Šīs nogulsnes ir radušās krietni senāk planētas vēsturē. Domājams, ka ūdens ledus nogulsnes krāterī izveidojās tāpēc, ka laika gaitā mainījās planētas ass leņķis.

Krātera “gredzeni” un redzamās plaisas, visticamāk, veidojušās vides pārmaiņu dēļ laika gaitā.

“TGO” Marsa orbītā iegāja 2016. gadā, lai pētītu planētas atmosfēru un virsmu. Zonde joprojām mums turpina sūtīt tādus attēlus kā šis un dažādu informāciju par Marsa atmosfēru, ģeoloģiju, virsmu un vēsturi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu