Toyota Mēnessgājējs būs gatavs šīs desmitgades beigās

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Toyota Lunar Cruiser
Toyota Lunar Cruiser Foto: Toyota

Toyota kopā ar Japānas kosmosa aģentūru (JAXA) izstrādā Mēness virsmas izpētes transportlīdzekli ar mērķi palīdzēt cilvēkiem līdz 2040. gadam ilgstoši uzturēties uz Mēness un pēc tam doties uz Marsu, ziņo pasaulē lielākais autoražotājs.

Topošais transportlīdzeklis, godinot Toyota Land Cruiser, ir saukts par Lunar Cruiser. Paredzams, ka auto būs gatavs šīs desmitgades beigās. Kosmiskā transportlīdzekļa pamatā ir ideja, ka cilvēki tajā ēd, strādā, guļ un kontaktu ar citiem spēj uzturēt pat kosmosā, sacīja Takao Sato, kurš vada Lunar Cruiser projektu Toyota Motor Corp.

"Kosmoss mūsu uztverē ir vieta, kur īstenot transformācijas, kas notiek reizi gadsimtā. Dodoties kosmosā, mēs, iespējams, attīstīsim telekomunikāciju un citas tehnoloģijas, kas var izrādīsies vērtīgas cilvēka tālākajā pastāvēšanā," ziņu aģentūrai Associated Press sacīja Sato.

Uzņēmums Gitai Japan Inc., kam noslēgts līgums ar Toyota, ir izstrādājis Lunar Cruiser robotroku, kas paredzēta dažādu uzdevumu veikšanai, tai skaitā pārbaudēm un apkopēm. Tās gali ir maināmi, lai būtu savietojami ar dažādiem instrumentiem, kā arī pacelšanas, iesmelšanas, saslaucīšanas un citiem rīkiem.

Toyota Lunar Cruiser
Toyota Lunar Cruiser Foto: Toyota

Gitai izpilddirektors Šo Nakanose sacīja, ka, viņaprāt, izaicinājumi, kas saistīti ar lidošanu kosmosā, būtībā ir pārvarēti, taču pats darbs atklātā kosmosā ir saistīts ar sarežģījumiem un riskiem astronautiem, tāpēc roboti būs ārkārtīgi noderīgi.

Toyota jau kopš dibināšanas pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados raizējas par riskiem, kas var atņemt ieņēmumus no pamatdarbības. Tāpēc autoražotājs gadu gaitā ir izmēģinājis spēkus arī citās nozarēs, piemēram, mājokļu, laivu, lidmašīnu un robotu ražošanā, bet pavisam nesen tika izziņots un šogad sākts projekts, kura ietvaros Fudži kalna pakājē tiks būvēta savstarpēji savienota ilgtspējas paraugpilsēta Woven City.

Mēnessgājēja izstrāde ir daļa no Toyota darbības sfēru diversifikācijas, bet vispār jāsaka, ka autoražotājs nav vienīgais, kuru aizrauj kosmosa tematika. Arī privātais Japānas uzņēmums ar nosaukumu ispace Inc. strādā pie Mēness roveriem un jau šogad plāno pašgājēja nolaišanos uz Mēness. Bet uzņēmējs un miljardieris Jusaku Maezava, kurš vēl nesen kā tūrists ilgāku laiku uzturējās Starptautiskajā kosmosa stacijā, ir rezervējis lidojumu ap Mēnesi uz SpaceX Starship klāja.

Tikmēr Toyota inženieris Šiničiro Noda norāda, ka ir Mēnessgājēja projekts ne tikai pagarina firmas ilgtermiņa apņemšanos kalpot cilvēkam, bet arī var pavērt plašākas nākotnes perspektīvas, jo Mēness var nodrošināt vērtīgus resursus dzīvošanai uz Zemes.

Noda saka: "Mūsu misija ir automašīnu nosūtīšana uz Mēnesi. Toyota transportlīdzekļi ir gandrīz visur. Bet šeit ir runa par mūsu automašīnu nogādāšanu kaut kur, kur mēs nekad neesam bijuši."

Jau ziņots, ka šobrīd uz Mēness stāv pamesti vairāki auto, ko izmantoja Apollo 15, Apollo 16 un Apollo 17 misijās. Šo auto izstrādē piedalījās General Motors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu