Francijas kreisie izraudzījušies kandidāti prezidenta vēlēšanās

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Francijas kreiso priekšvēlēšanās cīņā par nomināciju nākamgad gaidāmajās prezidenta vēlēšanās uzvarējusi bijusī tieslietu ministre Kristiāna Tobira, taču pastāv šaubas, vai viņai izdosies iegūt plašāku atbalstu.

"Tautas priekšvēlēšanās", kas sākās ceturtdien un ilga trīs dienas, internetā piedalījās 467 000 vēlētāju, kas novērtēja piecus profesionālus politiķus un divus pilsoniskās sabiedrības kandidātus.

Kandidāti tika vērtēti skalā no "ļoti laba" līdz "neadekvātam". Visaugstāko vērtējumu ieguva Tobira, otrajā vietā palika zaļo partijas politiķis Janniks Žado, bet trešajā vietā - galēji kreiso līderis Žans Liks Melanšons.

Politisko aktīvistu ierosināto priekšvēlēšanu mērķis bija atrast kandidātu, kas spētu apvienot kreisos politiķus un vēlētājus, dodot kreisajiem reālas izredzes cīņā par prezidenta amatu aprīlī gaidāmajās vēlēšanās.

Taču priekšvēlēšanas saskārušās ar vairākiem šķēršļiem, tostarp vadošie kandidāti Žado, Melanšons un Parīzes mērs Anna Idalgo , kas pārstāv sociālistus, attiekušies rēķināties ar to rezultātiem.

Tobira savukārt jau sākumā paziņoja, ka akceptēs priekšvēlēšanu iznākumu, kas, kā uzskata analītiķi, var tagad pamudināt viņu nākt klajā ar oficiālu paziņojumu par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās.

"Mēs vēlamies vienotus kreisos spēkus, mēs vēlamies spēcīgus kreisos spēkus, un mums priekšā ir lielisks ceļš," svētdien pēc priekšvēlēšanu rezultātu publiskošanas paziņoja Tobira, piebilstot, ka tagad aicinās citus kandidātus uz vienotību.

Sabiedriskās domas aptaujas pašreiz liecina, ka neviens no kreisajiem kandidātiem nespēs iekļūt vēlēšanu otrajā kārtā.

Aptauju favorīts ir līdzšinējais Francijas prezidents Emanuels Makrons, kurš oficiāli vēl nav paziņojis par kandidēšanu uz otro pilnvaru termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu