JKP rosina mainīt Covid-19 ierobežošanas un pārvaldības politiku (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Omikronam kļūstot par dominējošo Covid-19 variantu Latvijā, ir nepieciešama Covid-19 ierobežošanas un pārvaldības politikas maiņa, uzskata Jaunās konservatīvās partijas (JKP) valde.

Kā aģentūru LETA informēja partijā, JKP uzskata, ka tie risinājumi, kuri sevi pierādīja cīņā ar iepriekšējiem vīrusa variantiem, esošajos apstākļos vairs neder un tāpēc ir jāmaina.

Pirmkārt, nepieciešams mainīt Covid-19 sertifikātu izmantošanu dažādos pasākumos Latvijā, norādīts partijas paziņojumā. Viena no sertifikātu sistēmas pamatfunkcijām bija inficēšanās ierobežošana, taču jaunākie dati liecinot, ka Covid-19 sertifikāti šo funkciju vairs nepilda tādā veidā, kā tas sākotnēji bija iecerēts.

"Vienlaikus mēs redzam, ka pietiekami liela sabiedrības daļa ir vakcinējusies vai pārslimojusi Covid-19, līdz ar to slodze uz slimnīcām ir ievērojami mazāka," pauž JKP valde, atzīmējot, ka vakcinācijas aptvere nodarbināto vidū jau kopš pagājušā gada decembra vidus pārsniedz 90%. Tas nozīmējot, ka esot sasniegta pietiekami augsta vakcinācijas aptvere strādājošo vidū, tāpēc Covid-19 sertifikātu izmantošanā iekšzemē būtu jāvirzās uz vienu režīmu, atvieglojot saimniecisko slogu iedzīvotājiem un uzņēmējiem.

Lielbritānijas piemērs rāda, ka smagi slimu pacientu skaits slimnīcās turpinot samazināties un esot sasniedzis zemāko līmeni kopš pagājušā gada jūlija sākuma, norāda partijā. "Lielbritānijas dati liecina, ka vakcinācija joprojām ļoti efektīvi pasargā gados vecus cilvēkus no smagas saslimšanas, līdz ar to Veselības ministrijai (VM) ir jāmeklē veidi, kā vakcinēt tos seniorus, kuri līdz šim nav vakcinēti," norāda JKP.

Pašreizējā Covid-19 sertifikātu sistēma radot zaudējumus valsts ekonomikai, tomēr nespējot darboties kā motivators tiem senioriem, kuri vakcināciju vēl nav veikuši, uzskata partijas pārstāvji.

JKP paziņojumā norādīts, ka, otrkārt, rūpīgi nepieciešams izvērtēt testēšanas politikas turpmāku lietderību. Ātro testu iegādei un laboratorijas testu apmaksai tuvāko mēnešu laikā plānots izlietot desmitiem miljonus eiro, lai gan šie testi bieži vien esot neefektīvi un uz tiem ilgi jāgaida, pauž koalīcijas partijas politiķi. Viņu ieskatā šāda veida testu izmantošana būtu jāveic ārstniecības iestādēs, tomēr būtu jāatvieglo testēšanās nosacījumi skolās un darbavietās.

"Treškārt, būtu jāpārskata kontaktpersonu un pašizolācijas politika, īpaši attiecībā uz vakcinētajiem un Covid-19 pārslimojušiem cilvēkiem.

Pašreizējā politika rāda, ka vīrusa izplatīšanos tā nespēj pozitīvā veidā ietekmēt, tomēr rada lielas neērtības vairākiem ekonomikas sektoriem, kā arī izglītības iestādēm," uzskata JKP valde.

Politiķi arī pauž, ka VM noteiktie ierobežojumi un prasības esot nostādījušas skolas "krīzes priekšā". Virkne pedagogu gandrīz pusgadu atrodoties kontaktpersonu statusā, kas ne tikai apgrūtina ikdienas darbu, bet arī atstāj būtisku ietekmi uz emocionālo labsajūtu, akcentēts paziņojumā.

JKP pauž, ka rosinās veikt izmaiņas, nosakot, ka paštesti skolās ir jāveic tajos gadījumos, ja ir parādījušies simptomi vai cilvēks pats jūtas nevesels.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu