Krievija noliedz, ka iesniegusi atbildi uz ASV priekšlikumiem drošības jomā (17)

TVNET/LETA/DW
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.
Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Foto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP

ASV Valsts departaments saņēmis Maskavas rakstisku atbildi uz Vašingtonas priekšlikumiem, kā deeskalēt saspīlējumu pie Ukrainas robežām. Taču Krievija paziņojusi, ka atbilde vēl tikai tiekot gatavota.

Valsts departaments apstiprināja atbildes saņemšanu pirmdienas vakarā. Atbildes saturs netiek atklāts.

ASV uzskata, ka dokumenta publiska apspriešana būtu neproduktīva, tāpēc atstāj to Krievijas ziņā, norādīja Valsts departamenta pārstāvis sakariem ar presi.

ASV pilnā mērā atbalsta dialoga ideju un turpinās konsultācijas ar saviem sabiedrotajiem un partneriem, ieskaitot Ukrainu, viņš piebilda.

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Aleksandrs Gruško otrdien noliedza ziņas, ka Maskava būtu sniegusi ASV rakstisku atbildi uz Vašingtonas pretpriekšlikumiem uz Krievijas pieprasītajām drošības garantijām, vēsta Krievijas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Atbilde vēl tiek gatavota, aģentūrai sacījis avots diplomātu aprindās.

Pagājušajā nedēļā ASV nosūtīja Krievijai rakstiskas atbildes uz Maskavas prasībām drošības jomā Eiropā. Tajās, kā norādījis ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, Vašingtona no jauna noraidīja Maskavas prasības, lai ASV uzņemas saistības par NATO nepaplašināšanu austrumu virzienā. Šie dokumenti netika publiskoti.

Tomēr, kā norādīja Blinkens, Vašingtonas atbildēs ir "pozitīvi momenti" Krievijai.

Blinkens un Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien grasās telefoniski apspriest pašreizējo krīzes situāciju.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu