Igaunija pārbaudīs iespējamos sankciju pārkāpumus naftas tranzītā no Baltkrievijas (16)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa uzdevusi pārbaudīt naftas tranzīta no Baltkrievijas caur Igaunijas teritoriju atbilstību Eiropas Savienības (ES) noteiktajām sankcijām.

"Jautājumā par Baltkrievijai noteikto sankciju ievērošanu valsts izpelnījusies nopietnus pārmetumus. Situācija izskatās slikti, un es to uztveru ļoti nopietni," Kallasas teikto citēja Igaunijas valdības preses dienests.

Igaunijas premjerministre uzsvēra, ka ārpolitikas principi ir jāīsteno arī iekšpolitikā.

"Ja mēs vienojāmies par sankcijām, tad mums tās arī ir jāievēro, bet, ja rodas problēmas, tad tās ir jāatrisina. Pretējā gadījumā mēs samazinām savu starptautisko autoritāti," piebilda Kallasa.

Viņa norādīja, ka situāciju izvērtēs Ārlietu ministrija, Ekonomikas un sakaru ministrija, kā arī Nodokļu un muitas departaments.

"Atbildīgajām institūcijām ir jāizvērtē, vai notiek ļaunprātīga sankciju neievērošana vai ļaunprātīga likuma nepilnību izmantošana. Pirmdien no rīta piezvanīju ārlietu ministrei Evai Marijai Līmetsai un lūdzu viņu ierosināt šo jautājumu apspriešanai valdībā. Mērķis ir pēc iespējas drīz atrisināt situāciju un noskaidrot, vai sankcijas tika pārkāptas," klāstīja Kallasa.

Iepriekš laikraksts "Eesti Paevaleht" un citi plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka Baltkrievija pret to vērstās ES sankcijas apiet, rekordlielā apmērā naftas produktus eksportējot caur Igauniju.

Nodokļu un muitas departamenta dati liecina, ka caur Igauniju tiek transportēti degvielas veidi, kas nav iekļauti ES sankciju sarakstā.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu