Leonardo di Kaprio: "Mums ir atlikuši deviņi gadi" (2)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp
Leonardo di Kaprio
Leonardo di Kaprio Foto: AP/Scanpix

Holivudas aktieris un vides aktīvists Leonardo di Kapario (47) mudina kopējiem spēkiem izmantot nākamos deviņus gadus, lai mainītu situāciju pasaulē. Aktieris uzskata, ka jārīkojas nekavējoties. 

Slavenais aktieris jau ilgu laiku zināms arī kā vides jautājumu aktīvists un filantrops. Šobrīd viņš rosina ikvienu pārdomāt savu personīgo ietekmi uz klimata pārmaiņām nākamo deviņu gadu laikā. Di Kaprio iezīmē arī potenciālo notikumu gaitu, ja vidējā gaisa temperatūra pasaulē celsies par 1,5 grādiem pēc Celsija skalas.

Runājot ar izdevumu "Deadline", viņš sacīja: "Manā dzīvē ir bijušas divas lielas aizraušanās. Aktiermāksla un dabas aizsardzība - informācijas izplatīšana par klimata krīzi. Manuprāt, visā pasaulē ir jūtams satraukums par to, ka pie varas esošais privātais sektors un valdība neveicina pietiekami straujas pārmaiņas. Mums burtiski ir atlikuši deviņi gadi."

"Galvenais, kas jāsaprot, -  jums kā indivīdam pirmkārt ir aktīvi jāiesaistās šajos procesos. Ir jābalso par cilvēkiem, kuriem rūp vides jautājumi un kuri zinātni uztver nopietni. Mēs nedrīkstam izvēlēties par varas pārstāvjiem tos, kuri neklausās zinātniekos."

"Mēs, amerikāņi, esam lielākie piesārņojuma veidotāji pasaulē, apskatot piesārņojuma veidošanos no viena iedzīvotāja. Pat zinātnieki to saka jau vairākus gadu desmitus. Mums jārāda piemērs pārējai pasaulei, mēs esam neticami bagāta tauta, un mums ir nepieciešams veicināt pārmaiņas," atzina aktieris.

Di Kaprio salīdzina esošo situāciju ar nesenāko tēlojumu filmā "Neskaties augšup" ("Don't Look Up"), kuras sižetā zinātnieki centās informēt sabiedrību par tuvojošos katastrofu, tomēr šie centieni izrādījās nesekmīgi.

"Lielāko daļu oglekļa, ko esam emitējuši atmosfērā, tagad ir absorbējuši okeāni. Mēs pat vēl nejūtam patieso klimata pārmaiņu ietekmi, mūsu okeāni šobrīd sasilst rekordaugstā līmenī. Katrs gads kļūst karstāks par iepriekšējo. Tas nemainās. Viss tiešām ir gluži kā filmā "Neskaties augšup"."

Spriežot par iespēju, ka klimata izmaiņu sekas ir neatgriezeniskas:


"Sekas būs neatgriezeniskas tad, kad straujās ledus kušanas dēļ sāks izdalīties vēl vairāk oglekļa… Mēs jau esam sasnieguši šo punktu."

Atsaucoties uz filmu "Neskaties augšup", viņš secināja: "Esmu ļoti lepns, ka tas raisa sarunas. Filma tiek skatīta visā pasaulē, un sabiedrībā valda satraukums par šo jautājumu. Kas zina, vai filma kādreiz var kaut ko mainīt, bet es noteikti lepojos, ka esmu daļa no tāda mākslas darba kā šis. Kā Džena Lorensa filmā saka, mēs vismaz mēģinājām."

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu