Cilvēka dēļ sarukušas kaķu smadzenes (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaķis
Kaķis Foto: Pixabay

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka pēdējo desmit tūkstošu gadu laikā mājas kaķu galvaskauss un smadzenes ir kļuvušas ievērojami mazākas. Pie tā vainojams cilvēks.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Royal Society Open Science”, zinātnieki mūsdienu mājas kaķu galvaskausu salīdzināja ar diviem to tuvākajiem savvaļas senčiem – Āfrikas (felis lybica) un Eiropas (felis silvestris) savvaļas kaķiem. Pētnieki atklāja, ka galvaskausa un smadzeņu izmērs mūsdienu pieradinātajiem kaķiem, salīdzinot ar to savvaļas senčiem, pēdējo desmit tūkstošu gadu laikā ir ievērojami sarucis.

Tas gan nenozīmē, ka modernie kaķi ir mazāk gudri nekā to senči. Viena hipotēze ir tāda, ka smadzeņu izmērs samazinājies kaķu atkarības no cilvēkiem dēļ.

Jaunajā pētījumā zinātnieki izmantoja vairākus senākus pētījumus no 20. gadsimta 60. un 70. gadiem, kuros tika salīdzinātas mājas un savvaļas kaķu smadzenes. Arī senākajos pētījumos tika secināts, ka pieradināto kaķu smadzenes laika gaitā ir sarukušas. Tiesa vairākos šajos pētījumos pieradināto kaķu smadzenes tika salīdzinātas ar Eiropas savvaļas kaķi, kas vairs netiek uzskatīts par kaķu tiešo senci.

Jaunā pētījuma autori vēlējās atjaunināt senākos pētījumus, salīdzinot pieradināto kaķi ar Āfrikas savvaļas kaķi, kas ģenētiski ir tuvākais mājas kaķu radinieks. Pētnieki atklāja, ka senākie pētījumi lielākoties ir precīzi, parādot, ka mājas kaķu galvaskauss, salīdzinot ar savvaļas kaķu galvaskausu, ir sarucis par 25%.

Tas viss parāda to, cik ļoti nozīmīga ir kaķu pieradināšanas ietekme uz to evolūciju pēdējo dažu tūkstošu gadu laikā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu