VDD redzeslokā nonākušas personas, kuras interesējas par norisēm Ukrainas austrumos (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Valsts drošības dienesta (VDD) redzeslokā ir nonākušas personas, kuras izrāda pastiprinātu interesi par pašreizējām norisēm Ukrainas austrumos. Tiesa, Latvijas iedzīvotāju vidū nav vērojama būtiska interese par došanos uz Ukrainu, lai piedalītos militārās aktivitātēs Ukrainas vai separātisko spēku pusē.

Tāpat dienestā aģentūrai LETA apliecināja, ka VDD lietvedībā patlaban ir viens kriminālprocess par iespējamu prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Ukrainas austrumos. Šis kriminālprocess sākts pērnajā gadā, pamatojoties uz dienesta rīcībā esošu informāciju. Plašākus komentārus par lietas apstākļiem dienestā nesniedz.

VDD brīdina, ka saistībā ar pašlaik saspringto situāciju Ukrainas austrumos došanās uz šo reģionu var būt saistīta ar riskiem drošībai un dzīvībai.

Tāpat VDD atgādināja, ka par prettiesisku piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret valsts teritoriālo neaizskaramību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām, Krimināllikuma ir paredzēta kriminālatbildība. Par šādu noziegumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz desmit gadiem.

LETA jau rakstīja, ka iepriekšējos gados VDD ierosinājis un prokuratūrai nodevis vairākas krimināllietas, kurā Latvijas valstspiederīgajiem inkriminē prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainas teroristu rindās.

Lielākā daļa šo personu ir izsludinātas meklēšanā, tostarp nacionālboļševiks Beness Aijo.

Tajā pašā laikā divas personas jau ir izdevies notiesāt. 2019.gadā Augstākā tiesa atstāja negrozītu Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru daugavpilietim Artjomam Skripņikam par piedalīšanos bruņotajā konfliktā Austrumukrainā, apmācot jaunos karavīrus, piespriests piecu gadu cietumsods. Šis spriedums ir stājies spēkā.

Tikmēr šonedēļ, Augstākajai tiesai neierosinot kasācijas tiesvedību, stājies spēkā piecu gadu cietumsods krimināllietā, kurā par dalību bruņotā konfliktā Austrumukrainā apsūdzēts bijušais kāda motokluba prezidents Ivars Kellijs.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa Kellijam piesprieda brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un probācijas uzraudzību uz trīs gadiem. Viņš par spriedumu iesniedza apelācijas sūdzību. Rīgas apgabaltiesa pērn rudenī lēma negrozīt pirmās instances tiesas spriedumu.

Augstākā tiesa norādījusi, ka apelācijas instances tiesa motivēti atzinusi, ka lietā iegūti pietiekami un ticami pierādījumi tam, ka apsūdzētais no 2015.gada 19.februāra līdz 2016.gada 5.maijam Ukrainas teritorijā, atrodoties bruņotas militārās vienības "Doņeckas Tautas Republika" Aizsardzības ministrijas 1.armijas 7.korpusa atsevišķās strēlnieku brigādes izlūkošanas diversijas grupas sastāvā kā strēlnieks, ir prettiesiski aktīvi piedalījies bruņotā konfliktā, kā arī piedalījies 2015.gada 9.maija parādē Doņeckas Tautas Republikas Iekšlietu ministrijas iekšējā karaspēka vienības sastāvā.

Apsūdzētais tika aizturēts 2016.gadā. Iepriekš viņam bija noteikti drošības līdzekļi - aizliegums izbraukt no valsts un policijas uzraudzība, taču vēlāk šie drošības līdzekļi atcelti.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Kellijs iepriekš bija Madonas novadā reģistrētās biedrības "Igora Titova motoklubs" prezidents.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu