Pagājušā gada beigās Noguldījumu garantiju fondā uzkrāti 166,7 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Nauda. Ilustratīvs attēls.
Nauda. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Noguldījumu garantiju fondā 2021. gada beigās bija uzkrāti 166,7 miljoni eiro, kas ir par 45,2 miljoniem eiro vairāk nekā 2020.gada beigās, intervijā aģentūrai LETA sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile.

"Pieaugumu fondā galvenokārt veido tirgus dalībnieku regulārās iemaksas, kā arī ir atgūtie līdzekļi no likvidējamām bankām," teica Purgaile, piebilstot, ka 2021.gadā fonds 25 miljonus eiro atguva no maksātnespējīgās "PNB bankas" un sešus miljonus eiro no likvidējamās "Latvijas krājbankas".

Vienlaikus Purgaile atzīmēja, ka 2021.gada beigās "Latvijas krājbankas" parāds Noguldījumu garantiju fondam bija 168,1 miljons eiro.

"Aplēses, kas ir mūsu rīcībā, liecina, ka visoptimistiskākajā scenārijā mēs varētu atgūt vēl 20-24 miljonus eiro. Tās ir ļoti optimistiskas prognozes," sacīja FKTK vadītāja.

Tāpat viņa norādīja, ka savukārt "PNB bankas" gadījumā tiek uzskatīts, ka fonds varētu atgūt pilnīgi visus līdzekļus. Pašlaik "PNB bankas" parāds fondam veido 142,2 miljonus eiro.

"Aktīvu izstrāde ir procesā. Kā jau minēju, pagājušajā gadā mēs atguvām 25 miljonus eiro. Pamata scenārijs paredz, ka varēsim atgūt pilnīgi visus līdzekļus, kas nākuši no Noguldījumu garantiju fonda," sacīja Purgaile.

Noguldījumu garantiju fonds ir izveidots un darbojas, pamatojoties uz Noguldījumu garantiju likumu. Tas ir izveidots, lai nodrošinātu noguldītājiem atlīdzības izmaksu par noguldījumiem, kas veikti pie noguldījumu garantiju sistēmas dalībnieka, bet kļuvuši nepieejami, proti, gadījumā, kad noguldījumu garantiju sistēmas dalībnieks nespēj klientam izmaksāt viņa noguldījumu un FKTK noguldījumu piesaistītājam anulējusi licenci vai tiesa pasludinājusi to par maksātnespējīgu, vai citā gadījumā, kad komisija ir konstatējusi, ka noguldījumu piesaistītājs nespēj izmaksāt noguldītājam noguldījumu, un pieņēmusi lēmumu par noguldījumu nepieejamības iestāšanos.

Jebkuram Latvijas banku un krājaizdevu sabiedrību klientam - gan fiziskām, gan juridiskām personām - atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam tiek nodrošināta atlīdzības izmaksa par visu veidu noguldījumiem visās valūtās līdz 100 000 eiro katrā bankā vai krājaizdevu sabiedrībā (visos kontos kopā, ja ir vairāki konti vienā bankā). Valsts garantētā summa attiecas gan uz noguldījumiem, gan uz norēķinu kontu atlikumiem, gan algu kontiem, gan krājkontiem u.c.

Fondā līdzekļi tiek uzkrāti no noguldījumu piesaistītāju, proti, banku un krājaizdevu sabiedrību ik ceturkšņa maksājumiem, kas ir Noguldījumu garantiju likumā noteikts procents no piesaistīto noguldījumu apmēra, kas koriģēts ar riska koeficientu, kā arī no fonda līdzekļu pārvaldīšanā gūtajiem ienākumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu