ASV un Slovākija paraksta pretrunīgi vērtētu aizsardzības līgumu (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ken Cedeno/AP/Scanpix

ASV un Slovākija ceturtdien parakstīja aizsardzības līgumu, kas Slovākijā tiek pretrunīgi vērtēts un pastāv varbūtība, ka Slovākijas parlaments to neapstiprinās.

Dokumentu Vašingtonā parakstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, Slovākijas aizsardzības minitrs Jaroslavs Nadjs un ārlietu ministrs Ivans Korčoks.

Līgums ļauj ASV paplašināt savu militāro klātbūtni Slovākijā, kura robežojas ar Ukrainu, attīstot Sliačas un Kuhiņas militārās lidostas.

Slovākijā nav vienprātības par šo līgumu. Kritiķi apgalvo, ka tas var novest pie valsts suverenitātes zaudēšanas un ASV spēku darbošanās ārpus Slovākijas likumu ietvariem.

"Šis līgums balstās uz sadarbību un cieņu," parakstīšanas ceremonijā sacīja Blinkens, vēršoties pret "dezinformāciju" par šī līguma saturu.

"Slovākija un Savienotās Valstis to uzrakstīja kopā kā pilnīgi vienlīdzīgi un suverēni partneri, un tas pārstāv - abu mūsu valdību interesēs - abu mūsu valstu tautu intereses. Nekas šodien parakstītajā līgumā nerada pastāvīgas ASV bāzes vai [pastāvīgu ASV] karavīru klātbūtni Slovākijā."

"Šīs līgums atvieglo mūsu karavīriem kopīgu aizsardzības centienu koordinēšanu. Tas radīs iespējas regulārākām konsultācijām starp mūsu valstīm jautājumos par draudiem mūsu tautām, starptautiskajam mieram un drošībai," sacīja Blinkens.

Pēc šī līguma parakstīšanas tas ir jāapstiprina Slovākijas parlamentam. Tā apstiprināšana nav droša, jo visas trīs opozīcijas partijas parlamentā, arodbiedrību pārstāvji un armijas kritiķi ir izteikuši iebildumus.

Arī Slovākijas ģenerālprokuratūra ir ieteikusi noraidīt šo līgumu, apgalvojot, ka šī partnerības vienošanās grauj Slovākijas konstitūciju.

Līguma nosacījumi paredz, ka ASV finansēs abu militāro lidostu attīstību. Tās paliks Slovākijas valdības īpašumā, bet ASV armija varēs tās izmantot bez maksas 10 gadus ar iespējām šo termiņu pagarināt.

Ir arī paredzēts, ka ASV piešķirs 100 miljonus ASV dolāru Slovākijas aizsardzības infrastruktūras modernizācijai.

Domstarpības par jauno aizsardzības līgumu radušās laikā, kad ir pieaudzis saspīlējums starp Rietumiem un Maskavu, jo Krievijas karaspēka koncentrēšana pie Ukrainas robežas raisījusi bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Maskava gan noliedz, ka plānotu šādu iebrukumu.

Slovākijas premjerministrs Eduards Hegers šonedēļ paziņoja, ka Slovākija ir gatava atbalstīt NATO nostiprināšanos Austrumeiropā, ja to prasīs Slovākijas un Eiropas intereses.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu