ASV nosaka vīzu aizliegumu vairākiem Baltkrievijas pilsoņiem (6)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens
ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens Foto: OLIVIER DOULIERY/AFP

ASV Valsts departaments ceturtdien paziņoja, ka ir noteicis vīzu aizliegumu vairākiem Baltkrievijas pilsoņiem saistībā ar vēršanos pret disidentiem, tostarp sprinteri, kuru pērn Tokijas olimpisko spēļu laikā Baltkrievija mēģināja ar varu nogādāt dzimtenē.

Valsts departaments neprecizēja personu, pret kurām vērstas sankcijas, sarakstu, nedz arī nosauca precīzu to skaitu, tomēr paskaidroja, ka šīs personas Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīma interesēs ir iesaistītas "nopietnās, eksteritoriāls darbībās pret disidentiem".

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens uzteica Baltkrievijas Sporta solidaritātes fondu (BSSF) par "centieniem atbalstīt un aizsargāt sportistu cilvēktiesības laikā, kad Lukašenko režīms vardarbīgi vēršas pret opozīciju un turpina represijas pret baltkrieviem valsts iekšienē un ārpus tās".

BSSF pērn augustā izveidoja divkārtējā Londonas olimpisko spēļu medaļniece Aleksandra Gerasimeņa kura arī aizbēgusi no Baltkrievijas. Fonds piedāvā finansiālu un juridisku palīdzību sportistiem, pret kuriem vēršas varasiestādes.

Pērn augustā Baltkrievijas olimpiskās izlases dalībnieci sprinteri Kristīnu Cimanousku, kurai Tokijas olimpiskajās spēlēs bija jāstartē 200 metru distancē, treneri nolēma steidzami nogādāt atpakaļ uz Minsku. Pirms šāda treneru lēmuma sportiste bija kritizējusi valsts vieglatlētikas federāciju.

Atsakoties sēsties lidmašīnā uz Minsku, Cimanouska lūdza olimpisko amatpersonu palīdzību, vērsās Polijas vēstniecībā un pēc tam no Tokijas aizbēga uz Poliju.

"Mēs solidarizējamies ar Cimanousku un visiem citiem, pret kuriem vērsti režīma centieni apklusināt kritiku," paziņoja ASV valsts sekretārs.

ASV arī aicināja Baltkrievijas valdību "izbeigt vēršanos pret pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem, neatkarīgiem medijiem, politisko opozīciju, sportistiem, studentiem, juristiem un citiem Baltkrievijas pilsoņiem".

Paziņojumā ASV Valsts departaments aicina Baltkrieviju "nekavējoties atbrīvot visus politieslodzītos" un Lukašenko režīmu "iesaistīties patiesā dialogā ar demokrātisko opozīciju un pilsonisko sabiedrību".

No Lukašenko represīvā režīma aizbēguši vēl vairāki Baltkrievijas sportisti.

Kopš 2020.gada prezidenta vēlēšanām, kurās savu uzvaru pasludināja Lukašenko, desmitiem profesionālu sportistu ir izslēgti no Baltkrievijas izlases un vairāki ir ieslodzīti.

Janvārī divām Baltkrievijas slēpotājām tika aizliegts piedalīties starptautiskās sacensībās, tādējādi sodot viņus par pretestību režīmam, paziņoja viena slēpotāja tēvs.

Abas sportistes bija cerējušas piedalīties Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs.

Sankcijas pret Baltkrievijas pilsoņiem vērstas atbilstoši jaunai politikai, kas nodēvēta par "Hašogi aizliegumu" un tika ieviesta pēc tam, kad Saūda Arābijas konsulātā Turcijā 2018.gadā tika nogalināts ASV dzīvojošais žurnālists Džamals Hašogi.

Šis instruments ļauj ASV valdībai ieviest vīzu ierobežojumus personām, kas ārvalstu valdības interesēs ir iesaistītas eksteritoriālās darbībās pret disidentiem vai žurnālistiem.

Pekinas olimpiskajās spēlēs, kas tiks atklātas piektdien, piedalīsies 29 Baltkrievijas sportisti sešos sporta veidos.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu