ASV brīdina Ķīnas uzņēmumus nepalīdzēt Krievijai apiet sankcijas (31)

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Susan Walsh/AP/scanpix

ASV brīdinājušas Ķīnas uzņēmumus par sekām, ja tie centīsies apiet eksporta ierobežojumus, kurus Krievijai noteiks iebrukuma gadījumā Ukrainā.

ASV Valsts departamenta preses pārstāvis Neds Praiss tādējādi komentējis Pekinas paziņojumu, ka Ķīnas un Krievijas ārlietu ministri sanāksmē Pekinā ceturtdien ir nolēmuši koordinēt abu valstu pozīciju Ukrainas jautājumā.

"Mums ir instrumentu arsenāls, kuru varam izmantot, ja redzam, ka ārvalstu, tostarp Ķīnas, kompānijas cenšas kompensēt ASV eksporta kontroles pasākumus vai no tiem izvairīties, vai arī tos apiet," Praiss sacīja žurnālistiem.

Viņš piebilda, ka Krievijai vajadzētu zināt, ka ciešākas attiecības ar Ķīnu nekompensētu sankcijas, kas noteiktas saistībā ar iebrukumu Ukrainā.

Valsts departamenta pārstāvis brīdināja, ka ciešākas attiecības ar Ķīnu, nevis mīkstinātu sankciju ietekmi, bet gan "patiesībā padarītu Krievijas ekonomiku daudzējādā ziņā trauslāku".

"Ja paši liedzat sev iespēju darījumiem ar Rietumiem (..), būtiski kritīsies jūsu ražošanas jaudas un jūsu inovāciju potenciāls," viņš klāstīja.

Praiss sacīja, ka par sekām, kuras varētu radīt Krievijas iebrukums Ukrainā, ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pagājušajā nedēļā telefoniski runājis ar Ķīnas ārlietu ministru Vanu Ji.

Ķīnas Vašingtonas vēstniecības pārstāvis Liu Penjui, komentējot Praisa izteikumus, uzsvēra, ka "saspīlējuma vairošana nepalīdz mazināt Ukrainas krīzi, bet tikai palielina neskaidrības reģionā un pasaulē. Ķīna pret to stingri iebilst".

Iepriekš Ķīnas Ārlietu ministrija paziņoja, ka Vans ir ticies ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un paudis "sapratni un atbalstu" Krievijas pozīcijai saistībā ar tā dēvētajām drošības garantijām, kuras Maskava pieprasījusi no ASV un NATO.

Abas puses esot koordinējušas savas pozīcijas reģionālos jautājumos, piemēram, par Ukrainu, Afganistānu un situāciju Korejas pussalā, informēja ministrija.

Lavrovs Pekinā ieradies kopā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kuram piektdien paredzēta tikšanās ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu. Pēc tam viņi apmeklēs Pekinas ziemas olimpisko spēļu atklāšanu.

Rietumvalstis paziņojušas, ka jebkāda veida Krievijas iebrukumam Ukrainā sekos stingras sankcijas. Vašingtona paudusi gatavību noteikt finanšu sankcijas, kā arī eksporta kontroles pasākumus.

Baltā nama nacionālās drošības padomes pārstāvis Pīters Herells trešdien sacīja, ka ASV gatavo eksporta kontroles pasākumus sadarbībā ar sabiedrotajiem Āzijā, tostarp Japānu un Dienvidkoreju.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu