NATO ģenerālsekretārs atradis jaunu darbu (2)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs izraudzīts Norvēģijas centrālās bankas prezidenta amatam, piektdien paziņoja Norvēģijas Finanšu ministrija.

Tā norādīja, ka Stoltenbergs Norvēģijas Bankas prezidenta amatā stāsies laikā "ap 1.decembri" pēc tam, kad būs beidzies viņa amata termiņš Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretāra postenī.

Pašreizējais Norvēģijas Bankas prezidents Eisteins Ulsens, kurš ir 70 gadus vecs, nolēmis doties pensijā. Viņš valsts centrālo banku vada kopš 2011.gada 1.janvāra un ir amatā jau otro pilnvaru termiņu. Norvēģijas Bankas prezidenta amata termiņš ir seši gadi.

Stoltenbergs ir NATO ģenerālsekretārs kopš 2014.gada, un viņa amata termiņš beigsies 1.oktobrī. 

Decembrī viņš pavēstīja, ka novembrī ar viņu sazinājās Norvēģijas Finanšu ministrijas pārstāvji un lūdza apsvērt kandidēšanu uz centrālās bankas vadītāja amatu.

62 gadus vecais Stoltenbergs pieteicās konkursā, lai kļūtu par jauno centrālās bankas vadītāju, un ir uzvarējis vairāk nekā divdesmit dalībnieku konkurencē.

Līdz brīdim, kamēr Stoltenbergs stāsies Norvēģijas Bankas prezidenta amatā, prezidenta pienākumu izpildītāja būs prezidenta vietniece Īda Voldena-Bake, kura arī piedalījās konkursā.

Jūnijā Madridē gaidāms NATO samits, kurā lems par Stoltenberga pēcteci alianses ģenerālsekretāra amatā.

Kuluāros mēļo, ka augstajam amatam varētu tikt virzīta sieviete, turklāt ģenerālsekretārs no Austrumeiropas - tas būtu spēcīgs signāls Krievijai. Līdz ar to ticamas kandidātes varētu būt bijusī Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida, bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite vai arī bijusī Horvātijas prezidente Kolinda Grabara-Kitaroviča.

Stoltenbergs, kurš ieguvis maģistram pielīdzināmu grādu ekonomikā Oslo Universitātē, divreiz - 2000.-2001. un 2005.-2013.gadā - bija Norvēģijas premjerministrs. Viņš bijis arī finanšu ministrs un rūpniecības un enerģētikas ministrs.

No 2002. līdz 2014.gadam Stoltenbergs bija pašlaik valdošās centriski kreisās Darba partijas līderis.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu