Saeimas sēdes norit attālināti, bet deputātu transporta kompensācijās aiziet tūkstošiem eiro. Kāpēc? (60)

Rūta Reinsone
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas balsojums. Ilustratīvs attēls.
Saeimas balsojums. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Laikā, kad Saeimas darbs norit attālināti, deputātiem izmaksātās transporta kompensācijas aizvien ik mēnesi kopsummā sasniedz vairākus tūkstošus eiro. Izmaksu apmērs deputātu vidū ir krietni atšķirīgs: kamēr vienam parlamentāriem transporta kompensācijās izmaksāti vien 35 eiro, citam tā sasniegusi teju 600 eiro. TVNET uzrunāja vairākus deputātus, lūdzot skaidrot, kā un kāpēc šādas izmaksas radušās. 

Pārskatot tabulu par deputātu saņemtajām kompensācijām 2021. gada decembrī, redzams, ka lielākās izmaksāto transporta kompensāciju summas ir tādiem 13. Saeimas deputātiem kā Ērikam Pucenam – 595,38 eiro, Edmundam Teirumniekam – 472,8 eiro, Ilze Indriksonei – 349,88 eiro, Aldim Adamovičam – 284,56 un Ivanam Ribakovam - 449,36.

Lai gan Saeimas deputāti strādā attālināti, kopā degvielas kompensācijās decembrī izmaksāti 8633,29 eiro.

Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma 31.1 pantā par Transporta un dzīvojamās telpas īres (viesnīcas) izdevumu kompensāciju Saeimas deputātam norādīts: Saeimas deputātam transporta un dzīvojamās telpas īres (viesnīcas) izdevumu kompensāciju izmaksā saskaņā ar Saeimas kārtības rulli, un šīs kompensācijas apmērs mēnesī nedrīkst pārsniegt vidējās darba samaksas apmēru, kas noapaļots pilnos eiro un kam piemērots koeficients 1.

Savukārt transporta kompensācijas izmaksā pēc kilometru skaita no Rīgas. Proti, ja deputāts dzīvo Rīgā vai līdz 19 km ap Rīgu, viņam ir tiesības saņemt transporta izdevumu kompensāciju atbilstoši faktiskajiem izdevumiem, bet nepārsniedzot atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam noteikto vidējās darba samaksas apmēru, kuram piemērots koeficients 0,15. Bet, ja deputāts dzīvo, piemēram, no 130 līdz 159 km no Rīgas, viņš ir tiesīgs saņemt tieši tādu pašu kompensāciju, nepārsniedzot noteikti vidējās algas samaksas apmēru, kuram piemērots koeficients 0,83. Tātad – jo tālāk no Rīgas, jo lielāks koeficients.

TVNET uzrunāja vairākus Saeimas deputātus, lūdzot skaidrot, kāpēc tādas izmaksas radušās. 13. Saeimas deputāte un Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre Ilze Indriksone  skaidro, ka “diezgan bieži braukā uz Rīgu".

"Tiekos ar cilvēkiem un veicu parlamentārās sekretāres pienākumus Ekonomikas ministrijā, kas prasa “kustību uz Rīgu”. Ir lietas, ko daru attālināti. Tomēr lielākoties man ir jāstrādā ar ministrijas lietām un dokumentu apriti, kam vajadzīgs klātienes darbs,” tā Indriksone.

Konkrētu veikto attālumu no dzīvesvietas uz Rīgu deputāte gan nemin, bet pauž, ka aprēķinātā summa ir saskaņā ar visiem Saeimas parametriem pēc kilometrāžas no galvaspilsētas.

Savukārt 13. Saeimas deputāts Ēriks Pucens, kuram, kā jau minēts, transporta izdevumu kompensācijās decembrī izmaksāti teju 600 eiro, retoriski vaicā, vai TVNET žurnāliste ir informēta par degvielas cenām.

“Dzīvoju Kuldīgā. Braucu uz Rīgu, arī uz Saeimu (..) Tad tiem, kas īrē dzīvokļus Rīgā, arī nevajadzētu īrēt dzīvokļus un saņemt kompensācijas, jo darbs ir attālināti. Saeimas darbs nav tikai sēdes, bet darbs ar nozarēm un cilvēkiem. Parādiet, kura nozare ir Kuldīgā,” tā deputāts, piemetinot, ka deputāta darbs neaprobežojas tikai ar balsošanu Saeimā.

Pēc Pucena teiktā viņam uz Rīgu sanāk doties aptuveni 12 reizes mēnesī, kur norit dažādas tikšanās un sarunas klātienē, tāpēc arī transporta kompensāciju izmaksa sasniedz vairākus simtus eiro.

TVNET vairākkārt mēģināja sazināties ar citiem Saeimas deputātiem – Edmundu Teirumnieku, Aldi Adamoviču, Ivanu Ribakovu un Ivaru Zariņu –, bet nesekmīgi.

Jāpiebilst, ka virkne deputātu arī saņem dzīvojamo telpu īres kompensācijas, kas, kā redzams kompensāciju aprēķinā par decembri, svārstās no 335 eiro (Ilzei Indriksonei) līdz pat 750 eiro (Ramonai Petravičai).

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien, 3. februārī, noraidīja opozīcijas priekšlikumu parlamentam atsākt darbu klātienē.

Komentāri (60)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu