Irāna nav pilnībā apmierināta ar ASV soļiem sankciju atcelšanas virzienā (16)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs Abdollahians
Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs Abdollahians Foto: EPA/Scanpix

ASV spertie soļi sankciju atcelšanas virzienā ir labi, taču ar to nepietiek, sestdien pavēstīja Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs Abdollahians.

ASV Valsts departaments piektdien paziņoja, ka atceļ sankcijas Irānas civilajai kodolprogrammai, sperot tehnisku soli, kas nepieciešams 2015.gada kodolvienošanās atjaunošanai.

Šī sankciju atcelšana ļauj citām valstīm un uzņēmumiem piedalīties Irānas civilajā kodolprogrammā, neizpelnoties ASV sankcijas, drošības un kodolieroču neizplatīšanas veicināšanas vārdā.

Civilā programma ietver Irānas bagātinātā urāna krājumus.

Abdollahians atkārtoti uzsvēra, ka galvenais jautājums sarunās par kodolvienošanās atjaunošanu ir garantiju iegūšana no Vašingtonas, ka tā atkal neizstāsies no vienošanās.

"Mēs vēlamies un pieprasām garantijas politiskajās, juridiskajās un ekonomiskajās jomās," sacīja Abdollahians, piebilstot, ka "dažās jomās ir panākta vienošanās".

Kodolvienošanās, ko Irāna 2015.gadā parakstīja ar lielvarām, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, atrodas uz sabrukuma robežas kopš 2018.gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nolēma, ka Vašingtona no šī līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku.

Kopš pagājušā gada Irāna iesaistījusies sarunās ar ASV, Franciju, Lielbritāniju, Krieviju, Ķīnu un Vāciju par kodolvienošanās atdzīvināšanu.

Vīnē notiekošās sarunas ir svarīgā stadijā, kad pusēm vajag pieņemt "kritiskus politiskus lēmumus", pagājušonedēļ pavēstīja augsta ASV amatpersona.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu