Balvu "Boņuks" par mūža ieguldījumu saņems kordiriģents Jānis Gruduls

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Jānis Gruduls
Jānis Gruduls Foto: publicitātes

Latgaliešu kultūras gada balvas "Boņuks 2021" pasniegšanas ceremonijā, kas norisināsies 5. martā Latgales vēstniecībā "Gors", par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā godinās kordiriģentu Jāni Grudulu, informē "Gors" mārketinga speciāliste Laura Malinovska.

Gruduls ir viens no Latgales vīru koru kustības redzamākajiem pārstāvjiem, kordiriģents, pedagogs. Viņš dzimis 1946. gadā Madonas rajona Stirnienes pagastā, 1971. gadā absolvējis Rēzeknes Mūzikas vidusskolas kordiriģentu nodaļu un sācis pedagoga gaitas Rēzeknes 1.vidusskolā, tās turpinot Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas koledžā.

1991. gadā Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā Gruduls ieguvis augstākās izglītības diplomu mūzikas specialitātē. Paralēli pedagoga darbam viņš ir bijis diriģents daudziem koriem Latgalē, ar koru kolektīviem apceļojis daļu Eiropas, bijis virsdiriģents Latgales novada skolu jaunatnes Dziesmu svētkos, Latgales novada Dziesmu svētkos, arī Latgales novada un Latvijas zēnu koru VI salidojumā.

Viens no spilgtākajiem mirkļiem diriģenta karjerā ir Grudula veidotā un 20 gadus vadītā vīru kora "Olūts" uzvara XXII Vispārējo latviešu dziesmu svētku koru karos, kas daudziem bija pārsteigums, atklājums, pat sensācija, taču dziedātājiem un diriģentam - milzīga un labi paveikta darba svētīgs, pelnīts auglis. Šajos svētkos koris saņēma balvu arī par labāko Jāzepa Vītola kordziesmas atskaņojumu.

Kopš 2000.gada Gruduls ir atgriezies un darbojas dzimtajā Stirnienes pusē, vada Stirnienes garīgās mūzikas kori "Reversium", katru gadu ir Aglonas Dievmātes debesīs uzņemšanas svētku diriģents, Latgales draudžu kopkora diriģents pāvesta Franciska vizītes laikā Aglonā. Vēl aizvien diriģents labprāt sniedz padomu un iedrošinājumu jaunajai mūziķu paaudzei.

75. dzīves gadu Gruduls aizvadījis iksvētdienas dievkalpojumos, mēģinājumos, psalmu dziedājumos, "Krustaceļš" un "Rūgtās sāpes" audio ierakstos Stirnienes baznīcā, aktīvi sekojis līdzi visiem kultūras dzīves procesiem un joprojām turpina rūpēties par dzīves augstāko vērtību saglabāšanu un vairošanu.

Ielūkojies ceremonijā "Boņuks 2018".

Latgaliešu kultūras gada balvu pirmo reizi pasniedza 2009.gadā, bet kopš 2013. gada balvu rīko Latgales vēstniecības "Gors" komanda, sadarbojoties ar biedrību "Partitūra". "Boņuks 2021" norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma ar AS "Latvijas valsts meži" un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu, kā arī Rēzeknes un Daugavpils pilsētas dome, Līvānu un Rēzeknes novada pašvaldības.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu