Ar koncertu Pedvāles muižā atklāta grafikas darbu izstāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ar koncertu Pedvāles muižā atklāta grafikas darbu izstāde
Ar koncertu Pedvāles muižā atklāta grafikas darbu izstāde Foto: publicitātes

Nedēļas nogalē Pedvāles muižā ar koncertu tika atklāta grafikas darbu izstāde "Kolekcija". Koncertā muzicēja flautistes Zane Jurēvica un Liene Dobičina no "Trio metamorfoze", izpildot Filipa Glāsa, Gofrēda Petrasī un Eižēna Boca skaņdarbus.

Filipa Glāsa darbs "Mūzika kvadrāta formā" (Piece in the Shape of a Square, 1967) divām flautām ir unikāls ne vien no muzikālā aspekta, bet arī vizuālā.

"Saskaņā ar komponista ieceri uz skatuves līdzās mūziķiem atrodas arī 32 nošu pultis, uz kurām novietotas nošu partitūras, veidojot divus kvadrātus - iekšēju un ārēju. Abi mūziķi sāk skaņdarbu, stāvot viens otram pretī - viens iekšējā kvadrātā un otrs ārējā. Skaņdarbam turpinoties, notiek pārvietošanās katram savā virzienā, satiekoties pusceļā un visbeidzot arī skaņdarba noslēgumā. Šis vizuālais elements atspoguļo arī to, kas notiek mūzikā. Kā Glāss rakstījis savā grāmatā "Vārdi bez mūzikas", "tas ir tā, kā jūs skaitītu no viens līdz desmit un pēc tam no desmit līdz viens", stāsta mūziķe Liene Dobičina.

Vēl koncertā izskanēja itāļu modernista Gofrēda Petrasī (Goffredo Petrassi, 1904-2003) skaņdarbs "Dialogo Angelico" (1946) divām flautām solo un franču komponista Eižēna Bocas (Eugene Bozza, 1905-1991) opuss "Trois Évocations" jeb "Trīs atblāzmas" (1988) divam flautām.

Trio mūziķes savu augstvērtīgo māksliniecisko sniegumu pierādījušas gan koncertos Latvijā, gan arī gūstot uzvaras konkursos un saņemot uzaicinājumus uzstāties festivālos Eiropā.

Izstādē "Kolekcija" skatāmi 27 grafikas darbi - tie ir tapuši Pedvālē grafikas simpoziju laikā vai dāvināti Pedvāles mākslas parkam. Grafiku autori ir mākslinieki Ilmārs Blumbers, Guntars Sietiņš, Māris Subačs, Ivars Poikāns, Ieva Iltnere, Jānis Mitrevics, Ivars Heinrihsons, Diāna Dimza Dimme, Vilnis Putrāms, Aigars Truhins, Ieva Maurīte, Laura Feldberga un citi mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas un Vācijas. Izstādes mērķis ir iepazīstināt skatītāju ar dažādu paaudžu, tehniku un periodu grafikas mākslu.

Ieva Maurīte
Ieva Maurīte Foto: publicitātes

Pedvāles grafikas kolekcijas veidošana tika uzsākta jau deviņdesmito gadu sākumā, neilgi pēc Pedvāles parka dibināšanas. Toreiz, 1993.gadā kuratora Ivara Runkovska vadībā visā Latvijā notika mākslas akcijas "EP!" - 33 dažādas kultūras iestādēs vienlaicīgi tika īstenota identiska grafikas izstāde. Akcijas noslēgumā grafikas darbu kolekcija tika uzdāvināta tām kultūras iestādēm, kas tajā piedalījās. Šis dāvinājums kļuva par Pedvāles grafikas kolekcijas pirmo ieguvumu.

Laura Feldberga
Laura Feldberga Foto: publicitātes

Izstāde "Kolekcija" apmeklētājiem ir skatāma katru nedēļas nogali "zaļajā režīmā" no pl. 10 līdz 16. Apmeklējumam darba dienās iepriekš jāpiesakās pa tālruni 22401165.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu