Blinkens: Krievija nepilda Minskas vienošanos saistības (38)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Entonijs Blinkens
Entonijs Blinkens Foto: Reuters/ScanPix

Krievija nepilda saistības, ko paredz Minskas vienošanās par Donbasa konflikta noregulējumu, tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) augsto ārlietu pārstāvi Žuzepu Borelu, sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

"Savienotās Valstis un Ukraina ir vienotas, ka Minskas vienošanos izpilde ir ceļš, lai atrisinātu Donbasa konfliktu, kas radās Krievijas 2014.gada iebrukuma rezultātā, un labākais veids, lai atjaunotu tās suverenitāti," sacīja Blinkens.

"Pēdējo gadu laikā Ukraina vairākkārt centusies virzīties uz Minskas vienošanos izpildi ar "Normandijas formāta" palīdzību. Ukraina centusies virzīties uz priekšu vairumā punktu [kas iekļauti Minskas vienošanos dokumentos], ja pat ne visos no tiem," norādīja ASV valsts sekretārs.

"Vienlaikus Krievija nav izpildījusi praktiski nevienu no savām Minskas vienošanos saistībām," viņš uzsvēra.

Savienotās Valstis turpina ar Krieviju sarunas par kopīgajiem drošības jautājumiem, sacīja Blinkens.

Gadījumā, ja Krievija izvērsīs agresiju pret Ukrainu, Kremlis sastapsies ar reālām un nopietnām sekām, viņš uzsvēra.

ASV strādā pie tā, lai mazinātu Eiropas atkarību no Krievijas gāzes, norādīja ASV augstākais diplomāts.

Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām vismaz 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Decembrī Maskava izvirzīja Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997.gada 27.maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

ASV un citas NATO dalībvalstis paziņojušas, ka šīs prasības ir nepieņemas un nav pat apspriežamas, taču izrādījušas gatavību runāt par ieroču kontroli, raķešu izvietošanu un par pasākumiem savstarpējās uzticības stiprināšanai.

ASV prezidents Džo Baidens vēl 7.decembrī videosamitā brīdināja Putinu, ka ASV noteiks Krievijai līdz šim nepieredzētas sankcijas, ja tā uzbruks Ukrainai.

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu