Pērn Latvijā reģistrētas 56 elektrotraumas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Lauris Nagliņš / LETA

Latvijā pagājušajā gadā reģistrētas 56 elektrotraumas, kas ir par 34% mazāk nekā gadu iepriekš, tā informēja AS "Sadales tīkls" pārstāve Alīna Kozlovska.

Uzņēmumā skaidro, ka ik gadu vairāki desmiti Latvijas iedzīvotāju gūst dažāda veida un smaguma pakāpes elektrotraumas - no viegliem apdegumiem līdz nopietniem audu un orgānu bojājumiem, kas atsevišķos gadījumos ir beigušies ar nāvi.

Kompānijā norāda, ka 2020.gads iezīmēja pēdējo gadu anti-rekordu, elektrotraumu skaitam sasniedzot 85, tostarp bērni cieta 24 gadījumos.

Savukārt pērn reģistrēts pēdējās desmitgades mazākais elektrotraumu skaits bērniem - kopumā cieta 10 bērni.

Pērn samazinājies arī letālo elektrotraumu skaits - no desmit 2020.gadā līdz sešām 2021.gadā.

Pērn no elektrotraumām cietuši cilvēki visās vecuma grupās - traumu guvis gan piecus mēnešus vecs zīdainis, gan 83 gadus vecs seniors. Pieaugušo vidū 78% gadījumos elektrotraumas guvuši vīrieši. Nelaimes gadījumus bieži izraisījusi no sprieguma neatslēgtas sadzīves elektrotehnikas labošana, neuzmanīga iekšējā elektrotīkla ekspluatācija, neapdomīgi remontdarbi īpašumā un pārgalvīga, pavirša rīcība elektrības tuvumā.

Tikmēr starp bērnu gūtajām elektrotraumām septiņos gadījumos no 10 cietuši bērni vecumā līdz deviņiem gadiem, pārējās traumas guvuši pusaudži. Letālas bērnu elektrotraumas pērn nav reģistrētas.

Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem pērn sarucis to elektrotraumu skaits, kuras mazi bērni gūst, ievietojot kontaktligzdās dažādus metāla un citu elektrību vadošu materiālu priekšmetus. Bērni pērn lielākoties elektrotraumu guvuši pieskaroties bojātām elektroietaisēm un elektroierīcēm (pagarinātājiem, kontaktdakšām, neizolētiem vadiem).

Lai vērtētu vispārējo sabiedrības zināšanu līmeni par elektrodrošību, pēc "Sadales tīkla" iniciatīvas sadarbībā ar pētījumu centru SKDS otro gadu veikta aptauja Elektrodrošības indekss, kas ataino iedzīvotāju izpratni un zināšanas par elektrodrošību. Aptaujas dati rāda, ka sabiedrības izpratne svarīgākajos elektrodrošības jautājumos pērn, salīdzinot ar rezultātiem gadu iepriekš, pieaugusi.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons pauž, lai gan būtiski sarucis gūto elektrotraumu skaits un Elektrodrošības indekss uzrāda uzlabojumus sabiedrības izpratnē par elektrodrošību,

vēl arvien vairāki desmiti cilvēku, neapdomīgi lietojot elektrību, ik gadu gūst nopietnu kaitējumu veselībai vai pat zaudē dzīvību.

Viņš skaidro, ka gan traumu apstākļu analīze, gan arī socioloģiskās aptaujas "Sadales tīklam" palīdz identificēt lielākos robus cilvēku zināšanās un saprast biežākos elektrotraumu cēloņus, kas ir ļoti būtiski, plānojot ikgadējās uzņēmuma elektrodrošības aktivitātes. Pērn rudenī "Sadales tīkls" organizēja elektrodrošības kampaņu ar fokusu uz bērnu traumu mazināšanu, uzrunājot jaunos vecākus, un šogad turpināsies aktivitātes, paplašinot uzrunājamo mērķauditoriju grupas un fokusējoties uz vājākajiem posmiem iedzīvotāju zināšanās.

Pēc "Sadales tīkla" jaunākā Elektrodrošības indeksa datiem, nemainīgi augsts saglabājies iedzīvotāju kopējais pašvērtējums par zināšanām elektrodrošības jautājumos, proti, 87% aptaujāto uzskata, ka pilnībā vai drīzāk pārzina elektrodrošības principus.

Salīdzinājumā ar gadu iepriekš jaunākā pētījuma rezultāti uzrāda uzlabojumus vairākos ar izpratni saistītos jautājumos. Piemēram, dati rāda, ka iedzīvotāji arvien biežāk apzinās drošības riskus, kas saistīti ar spriegumam pieslēgtu iekārtu labošanu un bojātu elektroierīču izmantošanu. Tāpat neliels uzlabojums vērojams zināšanās par dažādiem ar elektrodrošību saistītiem faktiem un šogad, piemēram, 85% aptaujāto apzinās, ka regulāra elektrības drošības slēdžu atslēgšanās var liecināt par problēmām mājokļa iekšējā elektrotīklā.

Joprojām zemākie indeksa rādītāji skar tēmu par rīcību elektrotraumu gadījumos. Lielākais klupšanas akmens daudziem ir neziņa, kā rīkoties ar elektrību saistītā nelaimes gadījumā - aptaujā 52% atzīst, ka neprastu pareizi rīkoties situācijā, kad gūta elektrotrauma, savukārt 27% nav informēti par sekām, kādas cilvēka veselībai un dzīvībai var radīt saskare ar elektrību.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu