Latvijā elektroenerģijas vidējā cena janvārī bija 2,7 reizes augstāka nekā pērn (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Elektroenerģijas vidējā cena šogad janvārī Latvijas tirdzniecības apgabalā bija 143,81 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir 2,7 reizes vairāk nekā attiecīgajā mēnesī gadu iepriekš, bet par 30,7% mazāka nekā pērn decembrī, tā liecina Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Šis gads sākās ar elektroenerģijas cenu kritumu pēc pēdējā pusgadā novērotā mērķtiecīgā kāpuma - Baltijas valstīs elektroenerģijas cenas pazeminājās vidēji par 30%, savukārt Latvijas starpsavienotajos apgabalos kritums bija lielāks - Somijā par 45%, Zviedrijas ceturtajā cenu apgabalā par 42%, savukārt Polijā cena samazinājās par 20%.

Tomēr tikai Zviedrijas ceturtajā cenu apgabalā cena ir samazinājusies zem 2021.gada novembra līmeņa - gan Baltijā, gan arī Somijā un Polijā cenas ir augstākas nekā 2021.gada novembrī.

Augstās elektroenerģijas cenas vēl joprojām nosaka augstās gāzes un oglekļa dioksīda (CO2) izmešu kvotu cenas, epizodiski samazinājumi janvārī ir skaidrojami ar plašāku vēja enerģijas pieejamību Eiropā, kas cenas stabilizēja noteiktās stundās, kad vēja ģenerācija pārsniedza aizvadītā gada maksimumus. Baltiju tas ietekmēja daudz mazākā mērā nekā Skandināvijas valstis.

Janvārī elektroenerģijas imports uz Baltijas valstīm no Krievijas samazinājās par 17%, savukārt no Eiropas Savienības (ES) valstīm importēts par 23% vairāk nekā decembrī.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu