Izdevniecība "Liels un mazs" nosauc gada pirktākās grāmatas

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

"Liels un mazs" 2021. gadā izdoto grāmatu klāstā populārākais bijis Ineses Zanderes dzejoļu krājums "Kaķis uz klavierēm" ar mākslinieces Anitas Paegles ilustrācijām. Grāmatā apkopoti 23 dzejoļi – no jautra skaitāmpanta līdz liriskai balādei, tādēļ tā ir saistoša visai ģimenei, gan pašiem mazākajiem bilžu grāmatu lasītājiem, gan arī pieaugušajiem.

Arī topa trešajā vietā un devītajā vietā ierindojušās Ineses Zanderes grāmatas. Garstāsta “Puika ar suni. Stāsts par nosargātu noslēpumu” otrā burtnīca “Bunkurs” ar Reiņa Pētersona ilustrācijām ir topa 3. vietā. Savukārt 9. vietā esošās grāmatas “Divas Almas” ar mākslinieces Anetes Bajāres-Babčukas ilustrācijām galvenais adresāts ir pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni.

Topa 2. un 6. vietā ir divas igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka grāmatas. Otrajā vietā ierindojies ilgstoši iemīļotais īsstāstu krājums “Kaka un pavasaris”, savukārt sestajā vietā latviski pirmo reizi izdotais īsstāstu krājums “Ērms un feisbuks”, ko tāpat kā grāmatu “Kaka un pavasaris” no igauņu valodas tulkojis Guntars Godiņš, bet ilustrējis Edmunds Jansons.

4. vietā ierindojas Ērikas Bērziņas dzejoļu krājums “Mammas dzejoļi”, ko krāšņi ilustrējusi Anna Vaivare. Topa 5. vietu ieņem Signes Viškas un Elīnas Brasliņas bilžu grāmata “Kate, kas gribēja kļūt par vectēvu”. Grāmata ir Signes Viškas debija bērnu literatūrā un jau guvusi ievērojamus starptautiskus panākumus – “Liels un mazs” pārdevis grāmatas tulkošanas un izdošanas tiesības vācu, franču un čehu valodā. 

Topa 7. un 8. vietā ir tulkojumi no zviedru valodas: Ulfa Starka stāsts “Bēguļi”, ko tulkojusi Jolanta Pētersone, ar Kitijas Krauzeres ilustrācijām ierindojies 7. vietā. “Bēguļiem” topa 8. vietā seko Tūves Jānsones bilžu grāmata par muminiem “Kas notika pēc tam?” Mudītes Treimanes un Ineses Zanderes atdzejojumā - grāmatiņas notikumi un raksturi šķiet neprognozējami un brīžiem pat skarbi, tomēr mīļuma apgaroti. Topu noslēdz bērnu un jauniešu iemīļotie spoku stāsti: 10. vietā ierindojas Māra Runguļa Pārupes spoku stāstu trešā grāmata “Asins lietus”.

Atkārtoti izdevumi

2022. gadu izdevniecība "Liels un mazs" aizsākusi ar trīs lasītāju iemīļotu grāmatu atkārtotiem metieniem – atkal pieejams Ineses Zanderes dzejoļu krājums “Iekšiņa un āriņa”, kas pirmizdevumu piedzīvoja jau pirms 22 gadiem – 2000. gadā, kā arī igauņu autora Andrusa Kivirehka īsstāstu krājums “Kaka un pavasaris”. Atkārtoti izdota arī Anetes Meleces bilžu grāmata “Kiosks”. Melece 2021. gada decembrī saņēma Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Izcilības balvu par grāmatas “Kiosks” starptautiskajiem panākumiem. Līdz šim “Liels un mazs” pārdevis grāmatas tulkošanas un izdošanas tiesības jau 20 pasaules valodās. Grāmatas varones Olgas ceļojums turpinās arī Latvijas Leļļu teātra izrādē “Kiosks” un bērnu operā Vācijā.

Anete Melece "Kiosks"
Anete Melece "Kiosks" Foto: LETA

Par izdevniecību

Izdevniecība “Liels un mazs” jau kopš savas darbības pirmsākumiem 2004. gadā ir centusies attīstīt un bagātināt Latvijas bērnu grāmatniecības nozari, radīt alternatīvu bērnu grāmatu piedāvājumā Latvijā gan grāmatu satura nozīmē (augstvērtīgs teksts, mūsdienīga ilustrācija), gan dizaina un poligrāfijas risinājumos, cenšoties paplašināt attīstītas literārās un vizuālās gaumes teritoriju. Tāpat “Liels un mazs” regulāri iepazīstina latviešu lasītājus ar izcilu pasaules bērnu literatūras darbu tulkojumiem. Izdevniecības izdotās grāmatas ir saņēmušas gan nacionālā grāmatu mākslas konkursa “Zelta ābele” balvas, gan Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu, gan Latvijas literatūras gada balvu.

Kopš 2014. gada veiksmīgi aizsākusies arī “Liels un mazs” izdoto grāmatu tulkošana un izdošana pasaulē - jau teju 40 nosaukumi tulkoti un izdoti 20 pasaules valodās.

2018., 2019., 2020. un 2021. gadā izdevniecība tika nominēta Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvai “Gada labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā”, kuru piešķir, izceļot izdevēju augsto profesionalitāti, ar kādu tie iepriekšējā gadā īstenojuši inovatīvus un intelektuāli augstvērtīgus bērnu grāmatu projektus.

Izdevniecības „Liels un mazs” grāmatas par vislabāko cenu var iegādāties izdevniecības mājaslapā lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu