Korupcijas apkarotāji izmeklē, vai "Līgatnes namu" amatpersona nav veikusi prettiesiskas darbības

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
KNAB
KNAB Foto: Publicitātes foto

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) izmeklē kriminālprocesu saistībā ar PSIA "Līgatnes nami" valsts amatpersonas iespējamām prettiesiskām darbībām.

Šis kriminālprocess sākts 2020.gada 12.augustā pēc Krimināllikuma panta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Lai nodrošinātu iespējamā noziedzīgā nodarījuma sekmīgu izmeklēšanu, KNAB izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju par attiecīgo kriminālprocesu, tostarp, iespējamā noziedzīgā nodarījuma subjektu un saturu, nevarot sniegt.

Toreizējā Līgatnes novada dome minēto uzņēmumu nolēma dibināt 2010.gadā. Uzņēmuma galvenais darbības veids ir nekustamā īpašuma pārvaldīšana par atlīdzību vai uz līguma pamata. Pēc administratīvi teritoriālās reformas uzņēmuma saistības pārņēmusi Cēsu novada dome.

Kā skaidroja bijušā Līgatnes novada domes priekšsēdētājs, kurš pašlaik ieņem Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietnieka amatu, Ainārs Šteins,

pašvaldības rīcībā 2020.gadā nav bijis informācijas par to, ka KNAB veiktu kādas procesuālas darbības pašvaldības SIA "Līgatnes nami" vai būtu ierosināts kriminālprocess.

Arī Šteins neesot aicināts sniegt kādu informāciju par pašvaldības kapitālsabiedrības darbību.

Pēc Šteina paustā, pēc tam, kad pašvaldība saņēmusi zvērināta revidenta ziņojumu par to, ka nav iespējams sniegt atzinumu par "Līgatnes namu" finanšu pārskatu par 2020.gadu, pašvaldība veikusi iekšēju auditu, kurā konstatējusi, ka "Līgatnes namos", iespējams, ir veiktas kādas nelikumīgas darbības. "Pašvaldība, pamatojoties uz iekšējā audita rezultātu, atcēla no ieņemamā amata valdes locekli Dāvi Lāci un informāciju nodeva Valsts policijai," skaidro Šteins, piebilstot, ka, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, Valsts policija šo iesniegumu nodevusi KNAB.

Kā liecina pieejamā informācija, pērn 16.jūnijā, stājoties "Līgatnes namu" valdes locekļa amatā, Mikus Dzenis iesniegumā Valsts policijai un Cēsu novada domes priekšsēdētājam Jānim Rozenbergam informējis, ka, iepazīstoties ar uzņēmuma finansiālo situāciju, konstatējis, ka "Līgatnes namu" kontos jābūt 240 882,50 eiro, taču, apskatot faktiskos bankas kontu un kases atlikumus, konstatējis, ka kontos ir 92 527, 21 eiro un nezināmu iemeslu dēļ trūkst 148 355,29 eiro.

Stājoties amatā, Dzeņa rīcībā ir bijusi informācija par to, ka 2020.gada 12.augustā KNAB ir sācis kriminālprocesu par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā.

Šteins uzsver, ka šajā gadījumā neesot runa par naudas pazušanu, bet gan grāmatvedības datu sagrozīšanu, jo laikā no 2014.gada līdz 2020.gadam kapitālsabiedrība ir strādājusi ar zaudējumiem, taču finanšu pārskatā norādījusi, ka tā strādājusi ar peļņu. Viņš piebilst, ka auditā ir konstatēti atsevišķi darījumi, par kuriem ir samaksāts, taču praktiski nav iespējams gūt pārliecību, ka apmaksātais darbs ir paveikts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu