Mediķu ieskatā sertifikāti jāsaglabā vismaz līdz aprīļa sākumam (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Atbilstoši mediķu redzējumam sertifikātu darbība būtu jāsaglabā vismaz līdz aprīļa sākumam, pauda "Attīstībai/Par!" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Andris Skride.

Kā skaidroja politiķis, šāds regulējums joprojām nepieciešams, lai slimnīcas nepārslogotu riska grupu pacienti, kuri nav vakcinējušies un kuriem sertifikātu regulējums liedz apmeklēt vairākas plaši apmeklētas vietas, - līdz ar to šiem cilvēkiem ir mazāka inficēšanās iespēja.

Politiķis arī norādīja, ka, ņemot vērā ģimenes ārstu noslodzi, lielo cilvēku skaitu, kas Covid-19 izplatības dēļ pašlaik ir darba nespējā, kā arī mediķu trūkumu Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, nevar steigties ar ierobežojumu mīkstināšanu jau rīt, bet to varētu darīt ātrākais no 1.marta. Skride vērsa uzmanību, ka saslimšanas ar Covid-19 dēļ pašlaik nevar strādāt vairāk nekā 200 medmāsu un māsu palīgu kas rada papildu noslodzi pārējiem mediķiem.

AP frakcijas vadītāja vietnieks pozitīvi novērtēja, ka skolās saslimstības vilnis ar omikrona paveidu stabilizējas, un norādīja, ka valdība jau ir pieņēmusi svarīgu lēmumu no 14.februāra nepiemērot mājas karantīnas nosacījumus tiem pamatskolēniem un vidusskolēniem, kuri kļuvuši par Covid-19 slimnieka kontaktpersonām. Skride piekrīt, ka tam bija jābūt kā pirmajam solim, lai pēc kāda skolēna saslimšanas ar Covid-19 izolācijā nebūtu jāiet visai klasei.

No 1.marta varētu atcelt darba laika ierobežojumus, samazināt veikalos uz vienu pircēju nepieciešamo kvadrātmetru skaitu, kā arī atvērt slēgtās nozares, atzīmēja politiķis. Skride pauda, ka to iespējams darīt, jo ir cerība, ka nākamo divu nedēļu laikā saslimstības pieauguma vilnis beigsies un darbā atgriezīsies arī daļa patlaban slimojošo mediķu.

Politiķis uzsvēra, ka ir jāturpina īstenot vakcinācijas, balstvakcinācijas un masku izmantošanas pieeja.

Vaicāts par koalīcijā izskanējušo kritiku, ka saistībā ar jauno, balstvakcīnas pret Covid-19 sertifikātu paredzēts ieviest absurdu pieeju, ļaujot strādāt, bet liedzot saņemt pakalpojumus, Skride atzina, ka attiecīgā pieeja būtu mazliet dīvaina vai ačgārna, tāpēc ar ekspertiem jāizdiskutē šis jautājums. Reizē politiķis uzsvēra, ka šāda sertifikāta pieeja tiek piedāvāta, lai uzsvērtu balstvakcinācijas nozīmi, lai lielā mērā samazinātu risku smagi saslimt un nomirt.

Vaicāts par ilgstoši sabiedrības uzmanības lokā esošo vakcinācijas veicināšanas nepieciešamību, deputāts norādīja, ka vakcinēšanās ir jāturpina stimulēt, kas jau tiek darīts, piešķirot piemaksas ģimenes ārstiem un reklamējot potēšanos publiskajā telpā. Skride pastāstīja, ka ģimenes ārsti norāda, ka pašlaik daudzi, kuri ieplāno vakcinēties, īsi pirms potes saņemšanas kļūst par kontaktpersonu vai arī saslimst. Līdz ar to vakcinēšanas process mazliet kavējas arī šādu ārēju apstākļu dēļ.

Kā ziņots, Ministru kabinets par epidemioloģisko ierobežojumu mazināšanu plāno vienoties nākamās nedēļas valdības sēdē 15.februārī. Tiek pieļauts, ka ierobežojumu mazināšana stātos spēkā no 1.marta.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu