FKTK: Ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars Latvijas bankās turpina samazināties (1)

Vita Daukste-Goba
, Ziņu redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas banku filiālēs ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars turpina samazināties, turklāt šī tendence vērojama jau kopš 2015. gada, kad tas bija sasniedzis vairāk nekā pusi no kopējiem noguldījumiem, portālam TVNET pastāstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Airisa Ādamsone.

Vaicāta par to, kā pērn sarucis ārvalstu klientu noguldījumu īpatsvars, viņa informēja, ka  2021. gada septembra beigās tas samazinājās jau līdz 15,7%, pie tam divas trešdaļas no ārvalstu noguldījumiem bija no Eiropas Savienības (ES) valstīm. "Minētā tendence saglabājas arī līdz gada beigām," tā Ādamsone.

"Ārvalstu klientu noguldījumi, lai arī būtiski mazākā apjomā, saglabājas banku sistēmā, jo Latvijā darbojas ārvalstu kompānijas, kā arī Latvijas kompānijas, kuras reģistrētas ārvalstīs. Arī noguldījumi Latvijas banku filiālēs Baltijas valstīs ietekmē ārvalstu noguldījumu īpatsvaru," paskaidroja Ādamsone. "Tāpat arī bankas, aizstājot riskantāku klientu noguldījumus, piesaista mājsaimniecību noguldījumus ar Eiropas valstīs reģistrēto platformu starpniecību."

Taujāta par to, cik bankas Latvijā vēl orientējas uz ārvalstu klientu apkalpošanu, viņa skaidro, ka bankas pēdējo gaidu laikā mainījušas savu fokusu uz ārvalstu klientu apkalpošanu, tās samazinājušas ārvalstu klientu maksājumu apkalpošanu. 

"Bankas, kas iepriekš fokusējās uz ārvalstu klientu apkalpošanu, mainīja savus biznesa modeļus, savās biznesa stratēģijās paredzēja būtiski samazināt ārvalstu klientu maksājumu apkalpošanu un pārorientējās uz iekšzemes un citu ES valstu klientu apkalpošanu," atzīmēja Ādamsone. "Tādējādi šo banku noguldījumu struktūrā būtiski pieauga iekšzemes un ES klientu noguldījumu loma."

Kā liecina FKTK dati, 2016. gada beigās banku, kas iepriekš fokusējās uz ārvalstu klientu apkalpošanu, noguldījumi no valstīm ārpus ES veidoja 77%, savukārt 2021. gada 2. ceturkšņa beigās noguldījumu īpatsvars veidoja tikai 35%. Pērn iekšzemes noguldījumi bija 35% un ES valstu noguldījumi – 30%.

Ādamsone pastāstīja, ka būtisku daļu no ES noguldījumiem veido mājsaimniecību noguldījumi, kas piesaistīti, izmantojot tiešsaistes noguldījumu platformas.

"Bankām nav aizliegts apkalpot ārvalstu klientus,

taču, ja bankas apkalpo ārvalstu klientus, tām ir atbilstoši jāvērtē konkrētajām jurisdikcijām piemītošais riska līmenis un jāveido tādas iekšējās kontroles sistēmas, kas spēj šos riskus vadīt," atgādināja FKTK pārstāve.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu