Ziņojums: Latvijā 23% valdes locekļu ir sievietes, kas ir augstākais rādītājs Baltijas valstīs (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: www.freepik.com

Latvijā gandrīz ceturtdaļa (23%) valdes locekļu ir sievietes, un tas ir augstākais rādītājs Baltijas valstīs, tā liecina globālā neatkarīgu uzņēmumu tīkla "Deloitte Global" jaunākais ziņojums "Sievietes valdē".

Lietuvas valdēs piektā daļa (20%) darbinieku ir sievietes, taču Igaunija starp Baltijas valstīm krietni atpaliek - tur tikai 9% valdes locekļu ir sievietes.

Tikai 20% valdes locekļu pasaulē ir sievietes. Salīdzinot ar 2019.gadā publicēto ziņojumu, valdēs esošo sieviešu īpatsvars gan ir pieaudzis par nepilniem 3%. Šāds kāpuma temps ļaujot spriest, ka līdzīgs vīriešu un sieviešu skaits uzņēmumu valdēs tiks sasniegts tikai 2045.gadā.

Pagaidām pasaulē tikai nepilni 7% valdes priekšsēdētāju un 5% vadītāju ir sievietes, izriet no minētā ziņojuma.

Lai arī sieviešu pārstāvniecība valdēs 2021.gadā nedaudz palielinājās, progress valdes priekšsēdētāju un vadītāju (CEO) līmenī ir mazāks, apstiprinot apgalvojumu, ka sieviešu iecelšana valdē nenozīmē to, ka progress vērojams arī citos vadības līmeņos.

Eiropā vidēji 31% valdes locekļu ir sievietes.

Tāpat ziņojums atklāj pozitīvu korelāciju starp sievietēm vadībā un dzimumu vienlīdzību valdēs. Uzņēmumu, kuru vadītājas ir sievietes, valdēs ir ievērojami vairāk sieviešu (34%) nekā uzņēmumos, kuru vadītāji ir vīrieši (19%). Šī tendence darbojas arī otrādi - valdes, kurās valda dzimumu vienlīdzība, vadītāja un valdes priekšsēdētāja amatā drīzāk iecels sievieti.

Pētījuma dati liecina, ka starp dažādu reģionu valstīm var novērot ļoti lielas atšķirības. Autori atzīmē, ka šis vidējais globālais rādītājs iekļauj valstis, kurās dzimumu vienlīdzība valdēs ir gan ļoti augstā, gan ļoti zemā līmenī.

Piemēram, Francijā, kas ieņem pirmo vietu pasaulē, vidēji valdē ir 43% sieviešu. To lielā mērā veicina 40% dzimumu kvota, kas noteikta vairāk nekā pirms desmit gadiem. Sarakstu turpina Norvēģija (42%), Itālija (37%), Beļģija (35%) un Zviedrija (35%).

Tajā pašā laikā šis vidējais rādītājs iekļauj arī tādas valstis kā Kataru, Saūda Arābiju un Dienvidkoreju, kurās mazāk nekā 5% valdes locekļu lielākajos uzņēmumos ir sievietes.

Attiecībā uz valdes priekšsēdētājiem skaitļi ir sievietēm vēl netīkamāki, jo pasaulē joprojām ir sešas valstis - Apvienotie Arābu Emirāti, Katara, Peru, Pakistāna, Maroka un Ēģipte -, kurās valdes priekšsēdētāja amatu neieņem neviena sieviete.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu