Austrija aizvien iebilst pret "Nord Stream 2" iekļaušanu sankcijās Krievijai (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Arnd Wiegmann

Austrija turpina iebilst pret projekta "Nord Stream 2" iekļaušanu sankcijās, ko Eiropas Savienība (ES) gatavo piemērošanai Krievijai gadījumā, ja tā uzbruktu Ukrainai, piektdien paziņojis Austrijas ārlietu ministrs Aleksandrs Šallenbergs.

Austrijas kompānija OMV ir iesaistīta "Nord Stream 2" projektā, un Austrijai pieder 31,5% OMV akciju un tā atbalsta projektu.

Krievijas dabasgāzes koncerna "Gazprom" vadītā gāzesvada "Nord Stream 2" būvniecība ir pabeigta, taču tas vēl nedarbojas, jo tiek gaidīts apstiprinājums no ES un Vācijas regulatoriem.

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka ASV pieliks punktu šim projektam, ja Krievija iebruks Ukrainā. Vašingtona jau sen iestājusies pret "Nord Stream 2", norādot, kas tas vairos Eiropas atkarību no Krievijas dabasgāzes.

"Es reiz to salīdzināju ar automašīnu bez dzinēja. Tas pat nedarbojas," īsā telefonintervijā ziņu aģentūrai "Reuters" sacīja Šallenbergs.

Viņaprāt, nav loģiski publiski Eiropā apspriest "Nord Stream 2", it kā tas būtu galvenais elements ticamā sankciju kopumā, kas tiktu piemērots Krievijai.

Vācijas ekonomikas, enerģētikas un klimata ministrs Roberts Hābeks šodien izteicās, ka Ukrainas krīze spēlēs lomu "Nord Stream 2" apstiprināšanas procesā, un Šallenbergs pauda viedokli, ka sankcijas nebūs nepieciešamas.

"Nav iedomājams, ka Vācijas varasiestādes piešķirtu tehnisko apstiprinājumu (..), ja runa ir par militāras agresijas aktu," norādīja Šallenbergs.

Austrija tomēr "atbalstīs vienprātību", kad runas būs par sankcijām pret šo projektu, paziņoja ministrs, bet sīkāku informāciju nesniedza.

Austrija ne tikai importē no Krievijas 80% sev nepieciešamās dabasgāzes, bet Vīnei ir arī ir ieinteresēta Krievijas banku sektorā, jo šī valsts ir Austrijas aizdevēja "Raiffeisen Bank International" lielākais tirgus.

ES ir paziņojusi par gatavību piemērot Krievijai milzīgas ekonomiskās sankcijas gadījumā, ka tā uzbruktu Ukrainai, taču viss atkarīgs no sarunām starp dalībvalstīm, kas ne tuvu nav pabeigtas.

Šallenbergs sacīja, ka sarunas ir labi pavirzījušās uz priekšu un nekas netiek izslēgts, bet detalizētāku informāciju viņš atteicās atklāt, vien piebilda, ka pastāv spēcīga vienprātība.

"Nav šaubu, ka militārās agresijas gadījumā ir jābūt skaidrai, vienotai un spēcīgai Rietumu atbildei," uzsvēra Austrijas ārlietu ministrs.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu