Divās nedēļas nogalēs rīdzinieki pārstrādei nodevuši 27 tonnas nolietotu elektroiekārtu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Akcijā "Elektrosestdiena" 29.janvārī un 5.februārī pie vairākiem veikaliem "Lidl" Rīgā pārstrādei savāktas kopumā 27 tonnas nolietotu elektroiekārtu, aģentūrai LETA pavēstīja viena no akcijas organizatoru - SIA "Zaļās josta" - pārstāve Laima Kubliņa.

Viņa atzīst, ka "Elektrosestdiena" ļāvusi labāk izprast, kādas elektroiekārtas ikdienā visbiežāk tiek atzītas par nederīgām.

Pēc viņas skaidrotā, kampaņas laikā pārstrādei tradicionāli tika nodota dažāda veco laiku lielizmēra elektrotehnika, kurai iegādāti modernāki un energoefektīvāki aizstājēji - ledusskapji, gāzes plītis, trauku mazgājamās mašīnas, vecie televizori un radio aparāti.

"Taču šogad atklājusies pavisam jauna tendence - pārstrādē nonākušas elektroiekārtas, kuras kalpojušas pavisam īsu brīdi, pat dažus mēnešus vai nedēļas, taču pēc to salūšanas atklājies, ka ražotājs nav paredzējis šīs iekārtas remonta iespējas," pauž Kubliņa.

Viņa atzīst, ka šāda elektroiekārtu ražotāju tendence padarīt tehniku vienreizlietojamu sekmē jaunu iekārtu ātrāku pirkšanu un ražotāju peļņas gūšanu, taču nekādi nesasaucas ar Eiropas zaļā kursa politiku un aprites ekonomikas sekmēšanu.

"Uzņēmumiem būtu jāattīsta tehnoloģijas pretējā virzienā, izstrādājot viegli izjaucamas iekārtas ar maināmām rezerves daļām un standartizētām komponentēm, ļaujot veikt iekārtas tehniskos uzlabojumus, nomainot novecojušo komponenti, nevis pērkot pilnībā jaunu iekārtu," min Kubliņa.

"Elektrosestdienas" organizēja "Zaļā josta" sadarbībā ar SIA "Lidl Latvija" un "BAO".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu