Taps filma par Pirmajiem Vispārējiem latviešu Dziedāšanas svētkiem

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) par līgumcenu 826 400 eiro noslēdzis līgumu ar SIA "K Films", lai radītu kopīgu stāstu par pirmajiem Vispārīgajiem latviešu Dziedāšanas svētkiem 1873. gadā, informēja LNKC pārstāve Linda Ertmane.

Filma vēstīs par svētku rašanās apstākļiem, gatavošanās procesu un norisi 19.gadsimta otrās puses vēsturisko notikumu, sabiedrības modeļa, kā arī latviešu nacionālās pašapziņas veidošanās kontekstā.

Ertmane atzīmēja, ka, iepazīstoties ar filmas scenārija saturu un demo materiālu no pirmā filmēšanas posma, ir konstatēts, ka, papildinot to ar LNKC sagatavoto saturu, tiktu radīta pilnvērtīga Dziesmu svētku filma, kas akcentē Dziesmu un deju svētku tradīciju kā UNESCO nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu, Latvijas kultūrvidi raksturojošu vērtību.

LNKC, piesaistot jomas ekspertus, piedalīsies filmas "Zeme, kas dzied" scenārija attīstīšanā un filmēšanas procesā, konsultējot par Dziesmu un deju svētku tradīcijas vēsturiskajiem, saturiskajiem un organizatoriskajiem aspektiem

Filmēšanas procesā plānots iesaistīt Dziesmu un deju svētku kopienu - amatierkoru dziedātājus, diriģentus, virsdiriģentus, goda virsdiriģentus un citus svētku tradīcijas pārstāvjus. Proporcionāli no visiem masu skatu dalībniekiem filmēšanas procesā paredzēts iesaistīt vismaz 50% kopienas pārstāvjus.

Ertmane norādīja, ka rezultātā tapušajai filmai jābūt faktoloģiski korektam kinostāstam, kas ļauj ar mūsdienīgiem izteiksmes līdzekļiem iepazīstināt plašu sabiedrību ar Dziesmu un deju svētku tradīcijas dzimšanas faktu, proti, vēsturiskajiem apstākļiem un cilvēkiem, pateicoties kuriem Dziesmu un deju svētku tradīcija 150 gadu garumā ir attīstījusies, kļūstot gan par Latvijas, gan pārējo Baltijas valstu nacionālās kultūras mantojuma būtisku vērtību un spilgtu tautas radošā gara un darbības izpausmes formu.

Viņa norādīja, ka šādas filmas radīšanas nolūks ir sabiedrībā nostiprināt Dziesmu un deju svētku tradīciju kā vērtību, unikālu Latvijas kultūras un latviešu nacionālās identitātes sastāvdaļu, tās pastāvēšanas 150. gadā akcentējot Dziesmu un deju svētku tradīcijas rašanās vēsturiskos aspektus.

Paredzēts, ka filma kļūs pieejama sabiedrībai līdz XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem, kuru norise ir plānota laikā no 2023.gada 30.jūnija līdz 8.jūlijam.

Kā liecina "Firmas.lv", SIA "K Films" valdes locekle ar tiesībām pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi ir Linda Krūkle. Laika periodā no 2019.gada 6.marta līdz 2019. gada 31. decembrim uzņēmuma apgrozījums bija 95 293, tomēr SIA "K Films" strādāja ar zaudējumiem 43 584 eiro. Savukārt pagājušajā gadā uzņēmuma apgrozījums bija 85 605, bet tā peļņa sasniedza 144 647 eiro.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu