KM Mediju politikas nodaļas vadītājs: Latvijas masu medijus atbalsta ar dažādiem mehānismiem (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kultūras ministrs Nauris Puntulis.
Kultūras ministrs Nauris Puntulis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvija atbalsta masu medijus ar dažādiem atbalsta mehānismiem, uzsvēra Kultūras ministrijas (KM) Mediju politikas nodaļas vadītājs Kristers Pļešakovs.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ivars Āboliņš uzsver, ka valstij ir jālīdzfinansē vietējie mediji, ja valsts vēlas aizsargāt informatīvo telpu. Āboliņš atzīmēja, ka Latvija pašlaik ir viena no vadošajām valstīm Eiropas Savienībā (ES), kas tiešām arī sniedz atbalstu medijiem, bet, ilgtermiņā skatoties, tas, protams, ir nepietiekami.

Pļešakovs skaidroja, ka kopš 2017.gada darbojas Mediju atbalsta fonds (MAF), kurā tiek sniegts finansiāls atbalsts satura veidošanai.

No šī gada MAF finansējums ir būtiski audzis, sasniedzot vairāk kā 4,5 miljonus eiro. MAF finansējuma palielinājumu veido papildu piešķirtie 2,6 miljoni eiro, kā arī 1,1 miljons eiro, kas tika pārdalīts no NEPLP, tādējādi nodrošinot, ka atbalsts tiek sniegts centralizēti.

Runājot par netiešiem atbalsta mehānismiem, KM Mediju politikas nodaļas vadītājs uzsvēra, ka ir pievienotās vērtības likmes samazinātā likme, kas ar šogad no 12% ir samazināta uz 5%, vienlaikus attiecinot to ne tikai uz preses izdevumiem fiziskā formātā, bet arī digitālo formātu.

Pļešakovs uzsvēra, ka atbalsts tiek sniegts arī abonēto preses izdevumu piegādēm. Tā rezultātā preses izdevēji par Latvijas Pasta pakalpojumu maksā aptuveni 30% no tā faktiskās cenas. Pārējo Latvijas Pastam kompensē no valsts budžeta.

"Atbalsts ir būtisks, lai nodrošinātu Latvijas mediju vides daudzveidību un stiprinātu informatīvās telpas drošību. Visus iepriekš minētos atbalsta pasākumus ir paredzēts turpināt arī nākotnē. Savukārt no Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējuma ir plānoti pasākumi, lai atbalstītu nozares digitālo transformāciju, ieguldot gan tehnoloģiskos risinājumos, gan nozares profesionāļu zināšanās un prasmēs," pauda Pļešakovs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu