ASV pārcēlusi vēstniecību no Kijevas uz Ļvovu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, ASV prezidents Džo Baidens
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, ASV prezidents Džo Baidens Foto: Gints Ivuskans and JIM WATSON / AFP

ASV pirmdien pavēstīja, ka pārceļ vēstniecību Ukrainā no galvaspilsētas Kijevas uz Ļvovu, valsts rietumos, soli skaidrojot ar "dramatisku paātrinājumu" Krievijas bruņoto spēku koncentrācijā pie Ukrainas robežām.

"Vēstniecība turpina sadarboties ar Ukrainas valdību," paziņojumā apliecināja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, bet "mēs uzstājīgi mudinām visus Ukrainā palikušos ASV pilsoņus doties prom no valsts nekavējoties".

Kā pirmdien sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vairākas rietumvalstis, arī ASV, pārceļot vēstniecības no Kijevas bažās par Krievijas uzbrukuma draudiem, pieļauj lielu kļūdu.

"Tā ir liela kļūda, ka dažas vēstniecības - labi, tas ir viņu lēmums - tiek pārceltas uz Ukrainas rietumiem," sacīja Zelenskis, pēc tam kad vairākas starptautiskās misijas bija atvērušas savus birojus Ļvovā.

"Nav Rietumukrainas, ir Ukraina, tā ir vienota. Tāpēc, ja, nedod Dievs, kaut kas notiks, tas būs visur," brīdināja prezidents.

ASV Valsts departaments pirmdien pavēstīja, ka ASV Ukrainas vēstniecības pamatdarbinieki pārcēlušies uz Ļvovu.

Sestdien par vēstniecības personāla pagaidu pārcelšanu uz Ļvovu pavēstīja Kanāda.

Vācijas pārstāvniecība Ukrainas austrumu apgabalos pārceļ konsulātu no Dnipro uz Ļvovu.

Vienlaikus Eiropas Savienība pavēstījusi, ka netiek slēgtas tās pārstāvniecības un dalībvalstu vēstniecības un tās turpina strādāt.

Šobrīd Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām vairāk nekā 100 000 vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piedraudējis, ka gadījumā, ja Maskava nesaņems viņa pieprasītās "drošības garantijas", viņam nāksies īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu