ĀM nosoda Navaļnija un viņa atbalstītāju politisko vajāšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ārlietu ministrija (ĀM) nosoda Krievijas varasiestāžu rīcību, tām ierosinot arvien jaunas tiesvedības un citus administratīvus pasākumus pret Krievijas opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju un viņa atbalstītājiem.

Kā informēja ĀM, otrdienas tiesas sēde par ierosinātajām lietām pret Navaļniju, apsūdzot viņu par krāpniecību lielos apmēros un par necieņu pret tiesu, ir vērtējama kā kārtējais politiski motivētais pasākums Navaļnija apklusināšanai un viņa iespējamai ilgstošai paturēšanai apcietinājumā. Tiesas sēdes noturēšana ieslodzījuma vietā ir bezprecedenta gadījums. Ierobežojot plašākas sabiedrības pieeju sēdei, process tiek padarīts necaurskatāms.

ĀM uzsvēra, ka Navaļnijs jau vairāk kā gadu atrodas apcietinājumā, bet liela daļa viņa domubiedru ir bijuši spiesti pamest Krieviju ierosināto tiesvedību vai personiskās drošības risku rezultātā. Viņa vadītās organizācijas ir pārtraukušas darbību, jo 2021.gada vasarā Krievijas tiesa tās atzina par ekstrēmistiskām organizācijām.

Pēc ĀM paustā, izmantojot šo pašu formālo iemeslu, Krievijas varasiestādes īsteno vārda brīvību ierobežojošus pasākumus un pieprasa dzēst ar Navaļniju saistītus materiālus plašsaziņas līdzekļos, kas informē par Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda veiktajām izmeklēšanām. Šis statuss ir arī liedzis Navaļnija līdzgaitniekiem dalību pagājušā gadā notikušajās Valsts Domes vēlēšanās.

ĀM akcentēja, ka pēc neatkarīgo cilvēktiesību organizāciju vērtējuma, par piedalīšanos vērienīgajās Navaļnija atbalstam rīkotajās protesta akcijās, kas 2021.gada sākumā notika daudzviet Krievijā un tika brutāli apspiestas, ir ierosinātas 170 krimināllietas.

ĀM uzsvēra, ka Latvija atkārtoti aicina Krieviju ievērot demokrātijas pamatvērtības un starptautiskās saistības, ko tā uzņēmusies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā (EDSO) un Eiropas Padomē un pieprasa atbrīvot opozīcijas līderi Navaļniju atbilstoši Eiropas Cilvēktiesību tiesas lēmumiem un izbeigt pret viņu, viņa līdzgaitniekiem un atbalstītājiem vērsto politisko vajāšanu.

Jau ziņots, ka Krievijā labošanas darbu kolonijā otrdien sākusies jauna tiesas prāva pret ieslodzīto Krievijas opozīcijas līderi Navaļniju, kurš apsūdzēts viņa politiskajām organizācijām saziedotās naudas "izšķērdēšanā".

Starptautiskā tiesību organizācija "Amnesty International" nosodījusi šo prāvu kā krāpšanu, norādot, ka žurnālistu vietā to apmeklē cietumsargi. Ja Navaļnijs tiks notiesāts, viņa ieslodzījums var tikt pagarināts par desmit gadiem.

Navaļnins pērnā gada 17.janvārī tika aizturēts Maskavas Šeremetjevas lidostā pēc atgriešanās no Vācijas, kur viņš vairāk nekā četrus mēnešus ārstējās pēc Krievijā notikušās saindēšanas ar ķīmisko ieroci "Novičok". Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis, kas šīs apsūdzības noraidījis.

2021.gada 2.februārī Navaļnijam tika piespriests divarpus gadu ilgs cietumsods par viņam 2014.gadā piespriestā nosacīta cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā. Kopš pērnā gada marta vidus Navaļnijs atrodas Vladimiras apgabala Pokrovā 2.labošanas darbu kolonijā.

Jaunā lieta pret Navaļniju tika ierosināta 2020.gada decembrī, kad viņš ārstējās slimnīcā Vācijā.

Izmeklētāji apsūdzējuši Navaļniju par vairāk nekā 4,7 miljonu ASV dolāru (4,2 miljonu eiro) "izšķērdēšanu" un "izmantošanu personiskiem mērķiem" no ziedojumiem viņa politiskajām organizācijām. Maksimālais sods šajās apsūdzībās ir desmit gadi cietumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu