Kariņš: Satversme ir kā kompass, kas droši tur mūsu valsts attīstības virzienu (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krišjānis Kariņš.
Krišjānis Kariņš. Foto: Valsts kanceleja

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, otrdien, 15. februārī, Satversmes 100. gadadienas svinīgajā atklāšanas pasākumā Saeimā uzsvēra, ka Satversme ir kā kompass, kas droši tur mūsu valsts attīstības virzienu.

“Mēs šodien dzīvojam izaicinājumu pilnā laikā, kur mūsu Satversme ir kā kompass, kas droši tur mūsu valsts kursu, kura pamatā ir trīs pamatvērtības – brīvība, demokrātijas un likuma vara,” uzrunā uzsvēra Kariņš, paužot, ka valstij jārūpējas par to, ka Satversmi zina, ciena un ar to lepojas ikkatrs Latvijas pilsonis.

Ministru prezidents atzīmēja, ka, atskatoties vēsturē, Satversme tapa izaicinājuma pilnā laikā, taču tās gars un būtība ir vienojusi un vieno mūsu tautu, cauri gadsimtam tā ir stiprinājusi mūsu tautas apziņu par savu valsti un katra pilsoņa atbildību un nozīmi.

“Satversme ir kā apliecinājums mūsu tautas kopīgam spēkam – ja esam vienoti, ja pieņemam lēmumu un tam sekojam, neviens pretinieks mums nav par grūtu, neviens izaicinājums – nepārvarams,” sacīja Kariņš, norādot, ka tā ir devusi pamatu Latvijas atdzimšanai pēc 50 gadu okupācijas, Latvijas izaugsmei, ko tā ir piedzīvojusi pēdējo 30 gadu laikā, kā arī valsts turpmākai nākotnei.

Ministru prezidents atsaucās arī uz saspīlēto situāciju pie Ukrainas robežas, norādot, ka tās pašnoteikšanās tiesības ir apdraudētas un demokrātisko valstu pienākums ir sniegt visu nepieciešamo atbalstu: “Šodien mēs redzam centienus apdraudēt esošo pasaules kārtību un atgriezties pagātnē, ko varētu raksturot viens vārds – neoimperiālisms.

Autokrātisko režīmu pieaugošā agresija reģionā ir atgādinājums mums apzināties un stiprināt vērtības, kuras mūsu Satversmes tēvi pirms simts gadiem ir ielikuši mūsu valsts šūpulī – brīvību, demokrātiju un likuma varu.

Tās ir milzīgas vērtības, kuras mūsu priekšgājēji izcīnīja. Tas ir visu mūsu kopējais un katra atsevišķi pienākums un atbildība tās nosargāt, lai darītu mūsu valsti stipru.

Jau ziņots, ka 15. februārī Latvijas valsts pamatlikuma - Satversmes - pieņemšanas 100.gadadienā, Saeimas namā norisinās Satversmes jubilejas gada svinīga atklāšana.

Satversmi 1922.gada 15.februārī pieņēma Satversmes sapulce, un tā stājās spēkā līdz ar 1.Saeimas sanākšanu 1922.gada 7.novembrī. Tas ir mūsu valsts pamatlikums, kas nosaka valsts iekārtu un varas īstenošanas principus, un 1998.gadā tā papildināta arī ar nodaļu par cilvēka pamattiesībām. Satversmei ir visaugstākais juridiskais spēks.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu