Galerijā "Romas dārzs" atklās Ilzes Vītoliņas personālizstādi "Teātris"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Ilze Vītoliņa
Ilze Vītoliņa Foto: publicitātes

Sestdien, 19. februārī pulksten 12 galerijas "Romas dārzs" izstāžu zālē, Zivju ielā 3, Liepājā, atklās mākslinieces Ilzes Vītoliņas tērpu skiču izstādi "Teātris", kas tapusi sadarbībā ar Liepājas teātri un kuratori Elīnu Sproģi.

Mākslinieces Ilzes Vītoliņas personālizstāde atklāj Liepājas teātra jaunās sezonas lielākā jauniestudējuma "Vairāk par dzīvi / Teātris" tapšanas aizkulises. Tā sastāv no piecdesmit kostīmu skicēm, kas veidotas akvareļa tehnikā ar pievienotiem audumu un aksesuāru paraugiem, kā arī precizējošiem aprakstiem.

Galerijas telpās būs sastopami tēli, kas uz skatuves atdzīvojas Lauras Grozas režijā. Muzikālajai izrādei ar kaislībām, kā to nodēvējusi režisore, par pamatu ņemta britu dramaturga Gaja Boltona luga "Vairāk par dzīvi", kas balstīta rakstnieka Viljama Somerseta Moema romānā "Teātris". Tā skatītājus iepazīstina ar kabarē, kurā mūsdienās tiek izspēlēta pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu estētika. Atsauces uz to nolasāmas arī Ilzes Vītoliņas iztēloto kostīmu risinājumos - žilbinošajās vakarkleitās, ekstravagantajās galvas rotās un elegantajos smokingos.

Skice "Teātris" (Ilze Vītoliņa)
Skice "Teātris" (Ilze Vītoliņa) Foto: publicitātes

Sapludinot realitāti un skatuvi, gan izrādes scenogrāfijā, gan kostīmos, atklājas raksturu un kopējās atmosfēras meklējumi. Pati māksliniece saka, ka šajā izstādē tiek parādīta pavisam neliela daļa no ilgā un sarežģītā procesa, kas ataino izrādes tapšanas gaitu vairāk kā gada garumā. Pēc šiem zīmējumiem šūti, materiālā iztēloti un konstruēti kā aktieru kostīmi, tā arī to frizūras, grimi un aksesuāri, kas izrādes varoņu attiecību horeogrāfiju piesaista noteiktai videi, vienlaikus parādot kostīmu mākslinieka neizmērojamo lomu izrādes tapšanā - aktieru spējā iejusties tēlā un nodot materiāla kopējo vēstījumu. Uz skatuves un I. Vītoliņas akvareļu gleznojumos atpazīstami Inese Kučinska, Valts Skuja, Egons Dombrovskis, Karīna Tatarinova, Edgars Pujāts, Everita Pjata-Gertnere, kā arī citi Liepājas teātra aktieri.

Izstāde skatāma līdz 2022. gada 1. maijam.

Par mākslinieci

Ilze Vītoliņa (1972) ir viena no vadošajām izrāžu kostīmu māksliniecēm Latvijā. Viņu raksturo spēja strādāt ar vērienīgiem plaša diapazona projektiem, nezaudējot iztēles kapacitāti kā tehniskajos risinājumos, tā vēsturiskajās interpretācijās. Veidojusi tērpus vairāk nekā 200 izrādēm visos Latvijas teātros, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kā arī Maskavā, Sanktpēterburgā un Jekaterinburgā. Vairākkārt tikusi nominēta, kā arī saņēmusi "Spēlmaņu nakts" balvas kategorijā "Gada kostīmu mākslinieks", kā arī Nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" kategorijā "Labākais animācijas mākslinieks". Vītoliņa ir vairāk nekā piecpadsmit leļļu teātra izrāžu, vairāku animācijas filmu un grāmatu māksliniece.

Ilze Vītoliņa
Ilze Vītoliņa Foto: publicitātes
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu