Kurās vietās Latvijā no marta pieaugs siltumenerģijas tarifs? (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairākās vietās Latvijā no marta plānots siltumenerģijas tarifa pieaugums, tā informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Bērzaine

Valmieras novada Bērzainē no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 24,5% līdz 79,29 eiro par megavatstundu (MWh), tā informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

No marta SIA "Kocēnu komunālā saimniecība" spēkā stāsies jauns siltumenerģijas tarifs, ko izvērtējusi un apstiprinājusi SPRK. Bērzaines mājsaimniecībām siltumenerģijas rēķinos martā un aprīlī piemēros valsts noteikto maksimālo siltumenerģijas tarifa līmeni - 68 eiro par MWh.

Bērzainē kopš 2021.gada 1.novembra tiek piemērots siltumenerģijas tarifs 63,69 eiro par MWh, ko SPRK apstiprināja pērn septembrī.

Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu izmaiņas no 1.marta saistītas ar kokskaidu granulu, kas ir vienīgais izmantotais kurināmais Bērzainē, cenas palielinājumu.

Šī gada sākumā, ņemot vērā ražošanas izmaksu pieaugumu un lielo biomasas pieprasījumu gan Latvijā, gan reģionā, novērojami būtiski šķeldas un granulu cenu pieaugumi. Lai gan joprojām cenu svārstības nav salīdzināmas ar dabasgāzes tirgū novēroto, cenu pieaugumi ir lielāki nekā iepriekšējos gados.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniegs atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums, tas ir kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68 eiro par MWh.

Ņemot vērā minēto, martā un aprīlī Bērzaines mājsaimniecību lietotājiem tiks piemērots šis maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis.

Plašāka informācija par atbalstu siltumenerģijas izmaksu mazināšanai un kompensācijas aprēķina kārtību pieejama Ekonomikas ministrijas tīmekļvietnē. Papildu jautājumu gadījumā par valsts atbalsta mehānismiem SPRK aicina vērsties Ekonomikas ministrijā.

Noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu "Kocēnu komunālā saimniecība" iesniedza SPRK 25.janvārī, kā arī nepieciešamo papildu informāciju tarifu projekta izvērtēšanas laikā pēc SPRK pieprasījumiem. SPRK, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

Mārupe

Mārupē no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 68,9% - līdz 127,29 eiro par megavatstundu (MWh).

Vienlaikus SPRK atzīmē, ka SIA "Mārupes komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas rēķiniem par martu un aprīli tiks piemēros valsts noteiktais maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis - 68 eiro par MWh.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kurās vērojams straujš cenu pieaugums, tas ir, kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē pārsniedz 68 eiro par MWh. Ņemot vērā minēto, Mārupes centralizētās apkures mājsaimniecības lietotāji šo tarifu pieaugumu martā un aprīlī nejutīs.

Šobrīd Mārupē spēkā esošais tarifs ir 75,35 eiro par MWh.

Savukārt no 1.oktobra siltumenerģijas tarifs Mārupē būs 119,94 eiro par MWh.

Siltumenerģijas tarifa pieaugums saistāms ar jauna dabasgāzes iepirkuma līguma noslēgšanu. Līdz ar to kurināmā izmaksas kompānijai "Mārupes komunālie pakalpojumi" pieaugušas par 94,8%.

Kompānijai "Mārupes komunālie pakalpojumi" ir piešķirta atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus, ja mainās kurināmā jeb dabasgāzes cena. Tas nozīmē, ka tiklīdz kurināmā cena būs zemāka par to, kas iekļauta piemērotajā tarifā, "Mārupes komunālajiem pakalpojumiem" būs jānosaka zemāks tarifs.

Salaspils

Salaspilī no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 1,2% - līdz 61,79 eiro par megavatstundu (MWh).

Siltumenerģijas tarifa pieaugumu Salaspilī galvenokārt ietekmējis šķeldas cenas kāpums 12% apmērā.

Kopumā kurināmā izmaksas SIA "Salaspils siltums" palielinājušās par aptuveni 44 000 eiro.

SPRK norāda, ka, beidzoties šķeldas piegādes līguma termiņam, "Salaspils siltums" ir noslēdzis jaunu līgumu par šķeldas piegādi, kas paredz augstāku tās cenu. Starp iesniegtajiem piedāvājumiem komersants konkursa kārtībā izvēlējies piedāvājumu ar viszemāko cenu.

Talsu novads

Talsu novadā no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 11,8% - līdz 75,68 eiro par megavatstundu (MWh).

Jaunais SIA "Talsu namsaimnieks" siltumenerģijas tarifs būs spēkā Sabilē, Stendē, Valdemārpilī, kā arī Abavas, Ģibuļu, Laidzes, Laucienes, Lībagu, Virbu pagastā.

Vienlaikus SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kurās vērojams straujš cenu pieaugums, tas ir, kurās siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē pārsniedz 68 eiro par MWh. Ņemot vērā minēto, par martu un aprīli "Talsu namsaimnieka" siltumenerģijas rēķiniem tiks piemēros valsts noteiktais maksimālā siltumenerģijas tarifa līmenis - 68 eiro par MWh.

Šobrīd "Talsu namsaimnieks" piemēro tarifu 67,71 eiro par MWh apmērā.

Jaunais siltumenerģijas tarifs 75,68 eiro par MWh apmērā būs spēkā līdz 2023.gada 31.oktobrim, savukārt no 2023.gada 1.novembra tas būs par 2,63 eiro par MWh zemāks - 73,05 eiro par MWh.

"Talsu namsaimnieks" siltumenerģijas tarifa pieaugumu ietekmējis būtisks šķeldas cenas kāpums. Komersants veicis jaunu šķeldas iepirkumu, noslēdzot jaunu šķeldas iepirkuma līgumu par augstāku cenu. No kopējām mainīgajām izmaksām lielāko daļu veido tieši kurināmā izmaksas, kas jaunajā tarifā veido 85,8%. Šķeldas cenas pieauguma dēļ kurināmā izmaksas komersantam palielinājušās par 115 400 eiro gadā.

Jēkabpils

No 1.marta Jēkabpilī apkures tarifs palielināsies par 9,4% un sasniegs 75,81 eiro par megavatstundu.

Februārī Jēkabpilī spēkā esošais tarifs ir 69,32 eiro par megavatstundu.

Siltumenerģijas tarifa izmaiņas Jēkabpilī ietekmējuši divi faktori - kurināmā, dabasgāzes cenas pieaugums, kas palielinājis izmaksas, un lielāki ieņēmumi par elektroenerģijas pārdošanu, kas pieaugumu mazinājuši.

Dabasgāzes piegādei SIA "Jēkabpils siltums" līgums noslēgts par mainīgu jeb biržas cenu, kas katru mēnesi ir atšķirīga. Tā rezultātā mainās arī dabasgāzes izmaksas komersantam.

SIA "Jēkabpils siltums" elektroenerģiju tirgo biržā, un ieņēmumu pieaugums par 18,4% ļāvis mazināt dabasgāzes cenu radīto tarifu palielinājumu par 0,47 eiro par megavatstundu.

SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kur vērojams ekstremāls cenu pieaugums un siltumenerģijas tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68 eiro par megavatstundu.

Ņemot vērā minēto, Jēkabpils centralizētās apkures mājsaimniecības lietotāji šo tarifa pieaugumu martā un aprīlī nejutīs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu