Iespaidīgais visums: mirdzošos mākoņos ieskautās supernovas atliekas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kasiopeja A
Kasiopeja A Foto: EPA/Scanpix

Jaunās rentgenstaru acis, kas pavērstas pret visumu, nu sagādājušas mums pirmo pārsteigumu – mirdzošiem mākoņiem ieskautas uzsprāgušas zvaigznes attēlu.

Vien divus mēnešus pēc tam, kad NASA kosmosā palaida savu jaunāko zondi “IXPE” (Imaging X-Ray Polarimetry Explorer), tā atsūtījusi savus pirmos attēlus, kuros vērojamas krāšņās supernovas Kasiopejas A atliekas, vēsta "CNN".

Zvaigznes atliekas ieskāvuši mirdzoši violeti mākoņi, kas radušies pēc tam, kad sprādziena viļņi sakarsēja tuvumā esošās gāzes līdz neiedomājami augstai temperatūrai, liekot veidoties kosmiskajiem stariem.

“Kasiopejas A attēli ir skaisti. Mēs gatavojamies izanalizēt iegūtos datus, lai uzzinātu kaut ko vairāk par šīs supernovas atliekām,” teica itāļu astronoms Paolo Sofita.

Uz NASA un Itālijas kosmosa aģentūras kopīgi radītās zondes ir trīs teleskopi. Lai arī Kasiopeja A ir novērota ar citiem teleskopiem arī pirms tam, tomēr “IXPE” teleskops ir īpaši radīts tam, lai pētītu ekstrēmākos objektus visumā, piemēram, supernovas, melnos caurumus un neitronu zvaigznes.

Brīnumskaistās supernovas atliekas atrodas 11 tūkstošu gaismas gadu attālumā no Zemes. Tās sastāv no gigantiska karstas gāzes mākoņa, kas nemitīgi turpina izplesties. Tās ir jaunākās zināmās supernovas eksplozijas atliekas Piena Ceļa galaktikā, proti, zvaigzne uzsprāga pirms 340 gadiem. Gaisma no šīs supernovas Zemi pirmo reizi sasniedza 1670. gados.

“IXPE” teleskopa izmantošana, lai pētītu kosmisko rentgenstaru polarizāciju, var zinātniekiem palīdzēt labāk iepazīt tādas uzsprāgušu zvaigžņu atliekas kā melnos caurumus un neitronu zvaigznes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu