Levits: Tiesu varai jābūt neatkarīgai, un tiesnešu izvēle nedrīkst tikt politizēta (18)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Egils Levits
Valsts prezidents Egils Levits Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts prezidenta kanceleja

Satversme paredz Saeimai tiesības lemt par tiesnešu apstiprināšanu, vienlaikus tiesu varai ir jābūt neatkarīgai, un tādēļ tiesnešu izvēle nedrīkst tikt politizēta, tviterī 17. februārī raksta Valsts prezidents Egils Levits.

Šādu viedokli viņš paudis mikroblogošanas vietnē "Twitter" pēc tam, kad Saeima noraidīja lēmumprojektu par bijušās Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētājas Sanitas Osipovas apstiprināšanu Augstākās tiesas (AT) tiesneses amatā.

Prezidents norāda, ka līdz šim gandrīz vienmēr ir izdevies izvairīties no tā, ka tiesnešu izvēle tiek politizēta. "Šī tiesiskai valstij atbilstošā tradīcija ir jāturpina," uzsver valsts pirmā amatpersona.

Jau ziņots, ka par Osipovas iecelšanu AT tiesneses amatā balsoja 40 deputāti pamatā no "Jaunās Vienotības", "Attīstībai/Par!" un Jaunās Konservatīvās partijas Saeimas frakcijām.

Savukārt pret bija 29 deputāti - lielākoties no Zaļo un zemnieku savienības, "Neatkarīgo" un Nacionālās apvienības Saeimas frakcijām. Balsojumā atturējās 16 deputāti no "Saskaņas" Saeimas frakcijas, līdz ar to Osipovas apstiprināšanai amatā balsu pietrūka.

Pēc AT tiesneses jeb senatores Mārītes Zāģeres aiziešanas pensijā 15.septembrī AT jeb Senāta Civillietu departamentā radās vakanta tiesneša amata vieta.

Saskaņā ar Tieslietu padomes apstiprināto AT tiesneša amata kandidātu atlases, stažēšanās un kvalifikācijas eksāmena kārtošanas kārtību par senatora amata vakanci tiesa informēja bijušos Satversmes, starptautisko un pārnacionālo tiesu tiesnešus.

AT saņēma Osipovas pieteikumu un uzklausīja Senāta Civillietu departamenta senatoru kopsapulcē, kas nolēma kandidāti virzīt tālākai apstiprināšanai senatores amatā.

Osipovai ir doktora grāds tiesību zinātnēs, pirms apstiprināšanas ST tiesneses amatā viņa bija Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu