Jūrmalas dome atbalstījusi trīs skolu reorganizāciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jūrmalas dome vakar pieņēmusi lēmumu reorganizēt trīs skolas - Jaundubultu pamatskolu, Mežmalas vidusskolu un Slokas pamatskolu.

Jūrmalas Jaundubultu vidusskolu plānots reorganizēt par Jūrmalas Jaundubultu pamatskolu, Jūrmalas Mežmalas vidusskolu - par Jūrmalas Mežmalas pamatskolu, bet Jūrmalas Slokas pamatskolu pievienot Jūrmalas Valsts ģimnāzijai.

Izmaiņas stāsies spēkā no jaunā mācību gada - 2022.gada septembrī.

Izmaiņas skolu tīklā primāri pamatotas ar to, ka šajās skolās ir pārāk mazs skolēnu skaits un abās vidusskolās 10.-12. klasēs tas nesasniedz pat pusi no valstī noteiktā minimālā skolēnu skaita vispārējās vidējās izglītības pakāpes klašu grupā.

Ministru kabineta noteikumos par kritērijiem un kārtību, kādā valsts piedalās vispārējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas finansēšanā vidējās izglītības pakāpē, noteikts, ka minimāli pieļaujamais izglītojamo skaits pašvaldības izglītības iestādes vidējās izglītības pakāpes klašu grupā valstspilsētās ir 120 izglītojamie.

Jūrmalas Mežmalas vidusskolā 10.-12. klasēs izglītību šobrīd iegūst 52 skolēni, Jūrmalas Jaundubultu vidusskolā - 58 skolēni.

Ja pašvaldība valstī noteiktos kritērijus, arī attiecībā uz minimālo skolēnu skaitu, neizpildīs, tad tiks samazināta valsts mērķdotācija pedagogu atalgojumam. Savukārt pirmajā mācību gadā skola saņem brīdinājumu.

Ja arī pēc kvalitātes kritēriju izvērtējuma 2023.gada augustā netiks izpildītas kvalitātes prasības, tad 2023./2024. mācību gadā skola saņem 80% no valsts mērķdotācijas pedagogu darba samaksas finansēšanai vidējās izglītības pakāpē.

Ja trešo gadu pēc kārtas, 2024./2025. mācību gadā izglītības iestāde neizpilda kvalitātes kritērijus, tad saņem 50% no valsts mērķdotācijas pedagogu darba samaksas finansēšanai vidējās izglītības pakāpē.

Četrus gadus neizpildot kvalitātes kritērijus, izglītības iestāde zaudē valsts finansējumu pedagogu darba samaksai vidējās izglītības pakāpē.

Jūrmalas Jaundubultu vidusskolas vispārējās vidējās izglītības programmās 10.-12. klasēs izglītību pašlaik iegūst 52 izglītojamie, skolēnu skaits ir samazinājies. Mācību gada sākumā vidusskolā mācījās 58 skolēni, iepriekšējā mācību gadā - 68 izglītojamie.

Pēdējo trīs mācību gadu laikā skolēnu skaits Jaundubultu vidusskolas 12. klasē nav sasniedzis 20. Informācija liecinot, ka 10.-12.klasēs neesot vērojama tendence izglītojamo skaitam pieaugt, lai tas sasniegtu Ministru kabineta noteikumos noteikto minimālo skaitu - 120 izglītojamie.

Jūrmalas Jaundubultu vidusskolas skolēniem tiks nodrošināta iespēja turpināt vispārējās vidējās izglītības ieguvi Jūrmalas Kauguru vidusskolā, kas īsteno līdzīgas vispārējās vidējās izglītības programmas, kā arī Jūrmalas Majoru vidusskolā, kurā arī var iegūt vispārējo vidējo izglītību līdzīgās izglītības programmās.

Pēc savas izvēles izglītības programmu apguvi varēs turpināt arī citās pilsētas skolās.

Jūrmalas Mežmalas vidusskolas vispārējās vidējās izglītības programmās 10.-12. klasēs pašlaik mācās 55 izglītojamie. Mācību gada sākumā un arī iepriekšējā mācību gadā mācījās 57 izglītojamie. Tādējādi arī Jūrmalas Mežmalas vidusskolā nav vērojama tendence izglītojamo skaitam 10.-12. klasēs pieaugt.

1200 metru attālumā no Jūrmalas Mežmalas vidusskolas atrodas Jūrmalas Kauguru vidusskola, kas īsteno līdzīgas vispārējās vidējās izglītības programmas, kā arī Jūrmalas Valsts ģimnāzija, kurā arī var iegūt vispārējo vidējo izglītību līdzīgās programmās.

Līdz ar to ikvienam Jūrmalas Mežmalas vidusskolas 10.-12. klases skolēnam tiks nodrošināta iespēja turpināt vidējās izglītības ieguvi Jūrmalas Kauguru vidusskolā vai Jūrmalas Valsts ģimnāzijā.

Atšķirīga situācija ir ar Jūrmalas Slokas pamatskolas pievienošanu Jūrmalas Valsts ģimnāzijai. Slokas pamatskolā šajā mācību gadā izglītību iegūst 252 izglītojamie. No pamatskolas ēkas 29 klašu telpām ikdienā pamatskola izmanto 16 klašu telpas. Tas nozīmē, ka šobrīd pamatskolas vajadzībām telpas ir aizpildītas tikai par 49%.

Lai pilnvērtīgi izmantotu pieejamās mācību telpas, Jūrmalas Slokas pamatskolu pievienos Jūrmalas Valsts ģimnāzijai un ēkā Skolas ielā 3 izglītību varēs iegūt Jūrmalas Valsts ģimnāzijas 1.-4. klašu skolēni, savukārt ēkā Raiņa ielā 55 - Jūrmalas Valsts ģimnāzijas 7.-12. klašu skolēni un ģimnāzijas korpusā, kas ģimnāzijas ēku savieno ar sporta halli, Raiņa ielā 53, - 5.-6. klašu skolēni.

Jūrmalas Slokas pamatskolas īstenotās izglītības programmas turpinās īstenot Jūrmalas Valsts ģimnāzija, kā rezultātā pašreizējās Jūrmalas Slokas pamatskolas skolēniem tiks nodrošināta iespēja turpināt saņemt kvalitatīvu, mūsdienīgu izglītību ģimnāzijā.

Pašvaldības ieskatā šādas pārmaiņas uzlabos abu skolu līdzšinējo mācību procesu un skolēniem neradīs papildu apgrūtinājumus, jo izglītības programmu īstenošanas vietas atradīsies netālu esošās ēkās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu