ASV viceprezidente Baltijas valstu līderiem apliecina ciešu Vašingtonas apņēmību ievērot NATO 5.pantu (37)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV viceprezidente ar Baltijas valstu līderiem.
ASV viceprezidente ar Baltijas valstu līderiem. Foto: AP/Scanpix

Vašingtona ir stingri apņēmusies aizstāvēt savus NATO sabiedrotos apstākļos, kad saasinājusies spriedze ap Krieviju, piektdien, 18. februārī, paziņojusi ASV viceprezidente Kamala Harisa, Minhenē tiekoties ar Baltijas valstu līderiem.

"Apzinos, ka draudi pastāv. Mēs atbalstām jūs šajā un daudzos citos jautājumos. Turamies kopā kā NATO sabiedrotie. Amerikas Savienoto Valstu saistības pret NATO līguma 5.pantu ir stingras un negrozāmas," viņa uzsvērusi, tiekoties ar Latvijas Valsts prezidentu Egilu Levitu, Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu un Igaunijas premjerministri Kaju Kallasu.

Lietuvas prezidents pēc tikšanās akcentējis nepieciešamību stiprināt atturēšanas potenciālu Baltijas reģionā, palielinot sabiedroto spēku klātbūtni.

"ASV mēs uzlūkojam kā stratēģisko sabiedroto drošības un aizsardzības jomā. ASV militārā klātbūtne reģionā ir drošākais Krieviju atturošais faktors. Īpaši novērtējam ASV ieguldījumu mūsu reģiona drošības garantēšanā un ceram uz pastāvīgu ASV karavīru atrašanos Lietuvā," viņš izteicies.

Nausēda uzsvēris, ka no notikumiem pie Ukrainas robežām atkarīga arī visas eiroatlantiskās telpas drošība, un aicinājis vienoti atbalstīt Ukrainu ar visiem iespējamajiem līdzekļiem.

Pēc viņa teiktā, Lietuvai īpašu satraukumu rada Krievijas un Baltkrievijas militārā integrācija, kas būtiski maina drošības situāciju reģionā.

Tikmēr Levits tikšanās laikā uzsvēra, ka Krievijas agresīvā rīcība nav tikai uzbrukums Ukrainai, bet visai Eiropai un Rietumu demokrātijām.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejā, atsaucoties uz Trīs jūru iniciatīvas samitu un Biznesa forumu, kas šovasar notiks Rīgā, Valsts prezidents uzsvēra, ka labklājība un ekonomiskā attīstība ir drošību veicinošs faktors. Trīs jūru iniciatīva stiprina reģiona noturību, tādēļ ASV dalība samitā sūtītu spēcīgu pārliecības un atbalsta vēstījumu, kā arī uzlabotu transatlantisko saikni, sacīja Levits.

ASV viceprezidente apstiprināja, ka ASV šī gada Trīs jūru iniciatīvas samitā būs pārstāvēta augstā līmenī.

Baltijas valstu līderi un ASV viceprezidente pārrunāja arī nepieciešamību stiprināt spēju atvairīt kiberuzbrukumus.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu