"Nekā personīga": VID laiž garām iespēju atgūt naudu no nodokļu parādnieka (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts ieņēmumu dienesta ēka Rīgā, Talejas ielā 1
Valsts ieņēmumu dienesta ēka Rīgā, Talejas ielā 1 Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta darbību parādu atgūšanā jau apšaubījusi Valsts kontrole, pētot maksātnespējas lietas. TV3 raidījumam "Nekā personīga" kļuvis zināms gadījums, kas liek jautāt, vai VID dara visu likumīgi iespējamo arī citās nodokļu parādu piedziņas lietās.

Bijušā kinoteātra "Pionieris" telpas 2000. gadu sākumā nomāja klubs "Essential". Vairākus gadus bija viena no populārākajām nakts dzīves vietām Rīgā. Līdz ar 2008. gada ekonomikas lejupslīdi sākās arī kluba noriets.

Finanšu krīzes sākumā klubs piedzīvoja naudas problēmas. Kluba īpašnieks vienojās ar kādas fiktīvu uzņēmumu shēmas vadītāju par viltus darījumiem, lai tādā veidā izvairītos no nodokļu maksāšanas.

Finanšu policija shēmu atklāja un tiesa kluba īpašniekam lika valsts budžetā samaksāt 116 tūkstošus eiro. Naudas piedziņu uzticēja zvērinātam tiesu izpildītājam Mikam Kozlovskim. Tagad naudu no tā paša uzņēmēja grib dabūt arī banka "Luminor", tam pieslēdzot citu tiesu izpildītāju - Līgu Krimu. Viņa uzgājusi biznesmenim Tūjā, pie jūras, piederošu īpašumu, par kuru viņš pats aizmirsis. Tiesu izpildītāja ēku pagājušajā gadā pārdeva izsolē. Darījumā iegūtais 71 tūkstotis eiro gandrīz nosegtu parādu bankai, bet parādnieks sapratis, ka naudu varētu izmantot parāda segšanai valstij.

Valsts ieņēmumu dienests ne pēc Tūjas īpašuma, ne izsolē iegūtās naudas neatnāca. Tāpēc janvārī uzņēmējs dienestā vērsās vēlreiz, bet atkal bez rezultātiem.

Valsts ieņēmumu dienestam bijuši pieci mēneši laika, lai pieteiktos uz naudu, kas iegūta piejūras īpašuma pārdošanā. Līdz šim dienests nav rīkojies. Interviju "Nekā personīga" VID atteica.

Saskaņā ar Tiesu administrācijas sniegto informāciju, VID pēdējo trīs gadu laikā tiesā iesniedzis 30 parādu piedziņas prasības kopumā par sešiem miljoniem eiro. Kopējā nodokļu parādu summa pārsniedz miljardu.

Rakstiskā atbildē VID vispārīgi ataino maksātnespējas procesa norisi, kas gan uz konkrēto gadījumu neattiecas.

Tomēr arī maksātnespējas lietās VID izpelnījies kritiku par novēlotu reakciju uz ļaunprātīgas maksātnespējas gadījumiem, kad firma bankrotē, lai tiktu vaļā no parāda. Par to Valsts kontrolei aizdomas radās pēdējā revīzijā, kurā tā pētīja maksātnespējas lietas līdz 2017. gadam. Nākotnē revidenti apsver analizēt, kā veicas tieši ar nodokļu parādu atgūšanu.

No "Luminor" parāda uzņēmējs varētu tikt vaļā maksātnespējas procesā, turpretim no kriminālprocesā piespriestās Valsts ieņēmumu dienestam maksājamās summas atbrīvoties nav iespējams. Iespējams, tādēļ viņam ir tik lielas dusmas par to, ka VID neaizgāja un nepaņēma naudu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu