Provokatīvā mākslinieka Kristiana Brektes pateicības runa saceļ vētru soctīklos (13)

Sejas.lv
CopyDraugiem X Whatsapp

19. februārī tika pasniegtas Latvijas sabiedrisko mediju gada balvas kultūrā – "Kilograms kultūras 2021". Apbalvojumu kategorijā "Pārsteigums" saņēma Kristiana Brektes sienas gleznojums "Veltījums Džemmai Skulmei", un mākslinieka pateicības runa pamatīgi samulsināja ļaudis sociālajos tīklos.

Savu pateicības runu par saņemto apbalvojumu Kristians Brekte noslēdza ar novēlējumu:

"Esiet drosmīgi un ļaujiet māksliniekiem, tiesnešiem, dakteriem, dzejniekiem darīt savu darbu un nepirst dīvānā!" 

Runa sacēla vētru skatītāju un sociālo tīklu lietotāju vidū, kuri savas domas steidza izteikt vietnē "Twitter". Vieni bažījās par Brektes savdabīgo izteicienu, taču citi uzskatīja, ka teiciens bijis trāpīgs. 

Atgādinām, ka pērn sabiedrībā plašas diskusijas izraisījis gleznotāja Kristiāna Brektes darbs - veltījums dižgarei Džemmai Skulmei. Brekte, iedvesmojoties no Skulmes meiteņu tēliem, kas līdzinās bērnu zīmējumiem un kurus māksliniece savā daiļradē it sevišķi daudz izmantojusi pēdējos gadu desmitos, ir radījis unikālu mākslas darbu. Izmantojot Skulmes radītos meiteņu tēlus no gleznu sērijām "Atgriešanās" un "Modelis", Brekte turpina naivo estētiku un raugās uz "modeļiem" veidos, kas raksturīgi pašam māksliniekam.

Pati Skulme savulaik izteikusies ļoti atzinīgi par Brekti kā mākslinieku.

2021. gada 1. septembrī vandaļi Brektes darbu sabojāja, aptraipot ar krāsu vienu no tēliem. Fonds "Mākslai vajag telpu" par šo nodarījumu vērsās Valsts policijā.

Foto: Brektes gleznojumu uz 40. vidusskolas sienas

Komentāri (13)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu