Amatpersonas: Putina okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarības" atzīšana turpina jau 2014.gadā iesākto (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas prezidenta Vladimira Putina pieņemtais lēmums atzīt valdības nekontrolēto Ukrainas Luhanskas un Doņeckas teritoriju neatkarību turpina jau 2014.gadā iesākto uzbrukumu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, prettiesiski mainot robežas Eiropā, tā kopīgā paziņojumā uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Krievija ar vardarbīgiem līdzekļiem cenšas panākt Ukrainas politiskās vadības un ārpolitiskā kursa maiņu, rupji pārkāpjot starptautisko tiesību normas, aizbildinoties ar safabricētiem iemesliem un izplatot klaji nepatiesu informāciju, uzsvēra amatpersonas.

"Kategoriski nosodot Krievijas rīcību, Latvija mudina starptautisko sabiedrību spert maksimāli spēcīgus soļus Krievijas agresijas pārtraukšanai un palīdzības sniegšanai Ukrainai. Aicinām starptautisko sabiedrību uz saliedētu rīcību, ieviešot spēcīgas ekonomiskās sankcijas pret Krievijas Federāciju un personām, kuras nes atbildību par uzbrukuma Ukrainas valstiskumam īstenošanu," paziņojumā norādīja valsts augstākās amatpersonas.

Amatpersonas uzsvēra, ka Krievijas agresīvā rīcība pret Ukrainu un tās bruņoto spēku klātbūtnes palielināšana Baltkrievijā atstās ilgstošu negatīvu ietekmi uz kopējo drošības situāciju Eiropā.

Tāpēc tas prasa atbilstošu NATO rīcību alianses austrumu flanga drošības un aizsardzības nostiprināšanai.

"Mēs, Latvijas Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidents un ārlietu ministrs Latvijas tautas vārdā paužam solidaritāti Ukrainas tautai, kā arī nelokāmu atbalstu Ukrainas brīvībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai," akcentēts politiķu paziņojumā.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka nepieciešams nekavējoties atzīt Maskavas atbalstīto kaujinieku bandu pašpasludinātās republikas Ukrainas austrumos.

Televīzijā pārraidītajā uzrunā tautai Putins pavēstīja, ka lūgs Federācijas padomei atbalstīt okupēto Ukrainas teritoriju "neatkarību".

Vienlaikus Kremļa saimnieks paziņoja, ka Ukrainai tiks izvirzīts ultimāts, pieprasot nekavējoties apturēt karadarbību pret Maskavas finansētajām un apbruņotajām bandām Ukrainas austrumos.

Pretējā gadījumā par jebkurām sekām atbildība būšot jāuzņemas Kijevai, uzsvēra Putins.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu