CAA pastiprinājusi drošības prasības Ukrainas gaisa telpas izmantošanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Civilās aviācijas aģentūra (CAA) pastiprinājusi drošības prasības Ukrainas gaisa telpas izmantošanai, un turpmāk Latvijas gaisa pārvadātājiem jāveic drošības risku novērtējums arī pirms katra lidojuma uz Ukrainas lidostām.

CAA iepriekš gaisa pārvadātājiem bija rekomendējusi ievērot papildu drošības pasākumus Ukrainas gaisa telpas izmantošanai. Pārvadātājiem kopš Krievijas un Ukrainas konflikta sākuma brīža tika rekomendēts plānot lidojumus tā, lai nedz gaisa kuģis, nedz gaisa kuģa apkalpes Ukrainas teritorijā neatrastos ilgu laiku, piemēram, visu nakti.

Savukārt pagājušajā nedēļā aģentūra rekomendēja neveikt lidojumus Ukrainas gaisa telpas UKDV/Dnipro FIR un UKFV/Simferopol FIR zonās, kā arī visā Ukrainas un Krievijas robežas tuvumā.

Pēc CAA paustā, šo zonu izmantošana var radīt augstus drošības riskus civilajai aviācijai.

Aģentūrā norāda, ka CAA sadarbībā ar starptautiskajiem un nacionālajiem partneriem seko līdzi civilās aviācijas drošības un drošuma riskiem Ukrainas gaisa telpas izmantošanā. Vienlaikus CAA ir pastāvīgā saziņā ar Latvijas gaisa pārvadātājiem, informējot par aktuālajiem drošības riskiem un nosakot jaunus drošības pasākumus, lai nodrošinātu gaisa kuģu, apkalpju un pasažieru drošību un drošumu.

Pēc CAA minētā, civilās aviācijas gaisa kuģi nevarētu kļūt par uzbrukuma mērķiem militāra konflikta gadījumā Ukrainā, taču pastāv kļūdainas civilās aviācijas gaisa kuģa identifikācijas risks.

Tādēļ CAA aicina iedzīvotājus atturēties no ceļojumiem uz Ukrainu, ņemot vērā pieaugošos drošības riskus.

Aģentūrā arī norāda, ka, palielinoties civilās aviācijas drošības un drošuma apdraudējuma līmenim, CAA var izdot rekomendācijas neizmantot Ukrainas gaisa telpu vai neveikt lidojumus uz un no Ukrainas lidostām. CAA rekomendācijas Latvijas gaisa pārvadātājiem stājas spēkā nekavējoties, kas nozīmētu, ka iedzīvotājiem šādā gadījumā būtu apgrūtinātas iespējas pamest Ukrainu ar gaisa pārvadātājiem.

Vienlaikus CAA strādā pie iespējamiem scenārijiem, lai no Ukrainas nodrošinātu drošus repatriācijas reisus.

Jau vēstīts, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien, 21.februārī, atzina tā dēvēto Doņeckas un Luhanskas "tautas republiku" neatkarību, neraugoties uz rietumvalstu brīdinājumiem, ka šāds solis var novest pie jaunām sankcijām.

Putins uzdeva Aizsardzības ministrijai nodrošināt, lai Krievijas bruņotie spēki "uzturētu mieru" tā sauktajās Donbasa "tautas republikās". Šis dekrēts nozīmē oficiālu Krievijas armijas ievešanu šajās jau iepriekš faktiski okupētajās Ukrainas austrumu teritorijās.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu