Daugavpils plāno 2023.gadā samazināt dabasgāzes īpatsvaru siltumenerģijas ražošanā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Daugavpils pašvaldība plāno 2023.gadā samazināt dabasgāzes īpatsvaru siltumenerģijas ražošanā līdz aptuveni 50%, šodien preses konferencē atzina pilsētas mērs Andrejs Elksniņš.

Līdz šī gada janvārim 95% nepieciešamās siltumenerģijas Daugavpilī nodrošināja ar dabasgāzi,

bet šajā apkures sezonā dabasgāzes īpatsvaru izdevās samazināt līdz 70%.

Pēc Elksniņa teiktā, pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" sākusi jaunas šķeldas katlumājas projektēšanu, kuru varētu izvietot "Tec 2" teritorijā. Tās jauda tiek plānota aptuveni 20 megavati.

Pilsētas galva norādīja, ka pašlaik valdības līmenī tiek saskaņoti projekti par neizmantoto Eiropas Savienības (ES) līdzekļu apgūšanu. Arī Daugavpils ar katlumājas projektu pretendēšot uz šo ES atbalstu.

Iecerēts, ka jaunās šķeldas katlumājas projekts tiks īstenots līdz 2023.gada beigām.

Pašlaik nav zināmas aplēses, cik šādas katlumājas būvniecība pašvaldībai varētu izmaksāt.

Elksniņš skaidroja, ka stundās, kad ir lielākais siltumenerģijas pieprasījums, Daugavpilij nepieciešami aptuveni 150 megavati siltumenerģijas. Jaunā šķeldas katlumāja kopā ar jau esošo šķeldas katlumāju varētu nodrošināt 56 megavatus, kas ir trešā daļa no nepieciešamā. Savukārt pārējā laikā ar šķeldu varētu saražot aptuveni pusi pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas.

Pašvaldības plāns līdz 2024.-2025.gadam ir stiprināt "Daugavpils siltumtīklu" neatkarību un dažādot kurināmo.

Kā ziņots, lai mazinātu enerģētiskās krīzes ietekmi, Daugavpilī nolemts samazināt karstā ūdens temperatūru un aizņemsies 3,5 miljonu eiro dabasgāzes iegādei.

Dome nolēma apstiprināt Siltumenerģijas apgādes ierobežošanas un pārtraukšanas kārtību enerģētiskās krīzes laikā un sniegt galvojumu "Daugavpils siltumtīkliem" aizņēmumam Valsts kasē.

Kā norāda pašvaldība, 2021.gadā pasaules tirgos ievērojami kāpusi dabasgāzes gāzes cena, kā rezultātā jūtami augušas arī siltumenerģijas izmaksas. Līdz šim Daugavpilī bija izdevies saglabāt vienu no zemākajiem apkures tarifiem valstī, tomēr straujā dabasgāzes cenu kāpuma dēļ, pašvaldības atbalsta iespējas, kas ļautu saglabāt samērīgu apkures tarifu pašvaldības AS "Daugavpils siltumtīkli" klientiem esot ierobežotas.

Četru mēnešus izdevies saglabāt nemainīgu apkures tarifu - 56,96 eiro par megavatstundu. Apkures tarifs par februāri palielinājās līdz 93,65 eiro par megavatstundu. Savukārt pateicoties tam, ka 5.janvārī ekspluatācijā nodota šķeldas katlu māja TEC-3 teritorijā, kas spēj saražot ap 30% no kopējās pilsētai nepieciešamās siltumenerģijas daudzuma, apkures tarifa kāpums februārī nav tik straujš un nesasniedza iepriekš plānotos 153 eiro par megavatstundu.

Pirms 2021./2022.gada apkures sezonas sākuma augustā un septembrī privātie enerģijas ražotāji, ar kuriem iepriekš sadarbojās "Daugavpils siltumtīkli", apturēja koģenerācijas iekārtu darbību, pārtraucot arī siltumenerģijas piegādi.

Tā rezultātā Daugavpilī gandrīz divas reizes pieauga dabasgāzes iegādes apjomi. Papildus tam dabasgāzes tirgus cena pieauga trīs reizes.

Izvērtējot dabasgāzes cenu pieaugumu biržā un situāciju "Daugavpils siltumtīklos", pērn 27.decembrī Daugavpils domes ārkārtas sēdē izsludināja otrā līmeņa vietējo enerģētisko krīzi siltumapgādē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu