Dažās vietās Latvijā atkal pieaugs siltumenerģijas tarifs

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Radiators. Ilustratīvs foto.
Radiators. Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

No šā gada 1.marta dažās Latvijas pašvaldībās pieaugs siltumenerģijas tarifi, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Jelgavā siltumenerģijas tarifs no marta pieaugs par 13,3%

Jelgavā no 1.marta siltumenerģijas tarifs pieaugs par 13,3%, sasniedzot 63,36 eiro par megavatstundu (MWh).

Siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu pieaugums saistīts ar dabasgāzes cenas un no SIA "Gren Latvija" iepirktās siltumenerģijas koģenerācijas stacijas cenas pieaugumu.

SPRK atzīmē, ka kurināmā izmaksas "Gren Jelgava" pieaugušas par 67 700 eiro jeb 10%, bet iepirktās siltumenerģijas izmaksas augušas par 1,211 miljoniem eiro jeb 20,1%. "Gren Jelgava" visu siltumenerģiju saražo, izmantojot dabasgāzi. Pārējo siltumapgādes nodrošināšanai nepieciešamo siltumenerģiju uzņēmums iepērk no divām "Gren Latvija" koģenerācijas stacijām, kurās siltumenerģija tiek ražota ar šķeldu un dabasgāzi.

Regulatora Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska atzīmē, ka izmaksas vērā ņemami pieaug ne tikai apdzīvotās teritorijās, kur siltumenerģijas ražošanā izmanto dabasgāzi, bet arī tajās, kurās kā kurināmo izmanto biomasu - šķeldu vai granulas. Cenu pieaugumu nozares pārstāvji skaidro gan ar pieaugošām energoresursu izmaksām, kas sadārdzina šķeldas un granulu ražošanas procesus, gan arī ar lielu šķeldas pieprasījumu Latvijā un Baltijas reģionā.

Ozolniekos, Brankās un Ānē no marta siltumenerģijas tarifi pieaugs robežās no 31,5% līdz 53,7%

Jelgavas novada Ozolniekos, Brankās un Ānē no šā gada 1.marta siltumenerģijas tarifi pieaugs robežās no 31,5% līdz 53,7%, aģentūru LETA informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji.

Tostarp Ozolniekos no 2022.gada 1.marta SIA "Ozolnieku KSDU" siltumenerģijas tarifs pieaugs par 31,5% - līdz 100,38 eiro par megavatstundu (MWh), Ānē tarifs palielināsies par 53,3% - līdz 156,23 eiro par MWh, bet Brankās tarifs augs par 53,7% - līdz 149,84 eiro par MWh.

Attiecīgie siltumenerģijas tarifi būs spēkā no 1.marta līdz 2023.gada 31.janvārim.

Šobrīd siltumenerģijas tarifs Ozolniekos ir 76,35 eiro apmērā par MWh, Ānē - 101,93 eiro par MWh, bet Brankās - 97,46 eiro par MWh.

SPRK skaidro, ka siltumenerģijas tarifu pieaugumu ietekmējis būtisks kurināmā - šķeldas un dabasgāzes - cenas kāpums. Kurināmā cenu izmaiņu dēļ komersantam izmaksas palielinājušās par 345 160 eiro gadā.

Regulatorā norāda, ka "Ozolnieku KSDU" veikusi jaunu iepirkumu par šķeldas un dabasgāzes piegādi. Starp iesniegtajiem piedāvājumiem komersants konkursa kārtībā izvēlējies piedāvājumu ar viszemāko cenu. Tomēr, neskatoties uz to, jaunie noslēgtie šķeldas un dabasgāzes piegādes līgumi ir par augstāku cenu.

Ozolniekos siltumenerģija tiek ražota, izmantojot šķeldu un dabasgāzi. Līdz ar to siltumenerģijas tarifa kāpums ir mazāks salīdzinājumā ar Āni un Brankām, kur siltumenerģijas ražošanā tiek izmantota tikai dabasgāze, atzīmē SPRK.

Vienlaikus SPRK vērš uzmanību, ka siltumenerģijas izmaksu mazināšanai valsts sniedz atbalstu mājsaimniecībām tajās pašvaldībās, kurās tarifs centralizētajā siltumapgādē ir virs 68 eiro par MWh. Tādējādi martā un aprīlī, tāpat kā janvārī un februārī, mājsaimniecībām Ozolniekos, Ānē un Brankās tiks piemērots maksimālais siltumenerģijas tarifa līmenis - 68 eiro par MWh.

Cēsīs siltumenerģijas tarifs martā pieaugs par 12%

Cēsīs siltumenerģijas tarifs no 5.marta pieaugs par 12%, sasniedzot 67,15 eiro par megavatstundu (MWh).

Siltumenerģijas tarifa pieaugumu Cēsīs ietekmējis dabasgāzes cenas palielinājums. Tādējādi SIA "Adven Latvia" SIA kurināmā izmaksas pieaugušas par 292 400 eiro jeb 30,2%. Komersants siltumenerģiju ražo, izmantojot gan dabasgāzi, gan biomasu - šķeldu un kokskaidu granulas.

SPRK skaidro, ka dabasgāzes cena biržā jeb dabasgāzes importa cena ietekmē dabasgāzes tirdzniecības gala cenu. Eiropas biržu cenu indeksus parasti izmanto dabasgāzes cenas referencei, slēdzot piegādes līgumus dabasgāzes importam Latvijā. Šāda dabasgāzes izcenošana ir ierasta prakse arī gāzes piegādēm mazumtirdzniecībā, piemēram, iegādājoties dabasgāzi siltumenerģijas ražošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu