Ukraina atzinīgi vērtē jaunās ASV sankcijas pret Krieviju (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba ir atzinīgi novērtējis ASV sankcijas pret Krieviju, kas ir noteiktas kā atbilde uz Krievijas agresiju pret Ukrainu.

"Tās ir ļoti specifiskas. Tās ir sāpīgas," Kuleba sacīja kopīgā preses konferencē ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu.

Kuleba atzina, ka Ukrainas valdība bija "apmulsusi" par ASV pirmdien noteiktām sankcijām attiecībā uz ekonomiskiem pasākumiem tā sauktajās Donbasa "tautas republikās".

"Mēs bijām apmulsuši, jo redzējām, kā tiek sodīta tā puse, kas meklēja atzīšanu no Krievijas puses, bet neredzējām, kā tiek sodīta Krievija, kas to atzina. Bet mēs to redzējām šodien," sacīja Kuleba.

"Nav tādas lietas kā mazs, vidējs vai liels iebrukums. Iebrukums ir iebrukums," atzīmēja Kuleba.

Savukārt Baidens sacīja, ka Putinam "visu laiku" bijis plāns iebrukt Ukrainā.

"[Putina plāns bija] kontrolēt Ukrainu un tās tautu; sagraut Ukrainas demokrātiju, kura spēcīgi kontrastē ar viņa vadīto autokrātiju; atgūt Ukrainu kā Krievijas daļu," teica Blinkens.

ASV prezidents Džo Baidens otrdien paziņoja, ka Kremļa lēmums atzīt okupēto Donbasa teritoriju ''neatkarību" uzskatāms par uzbrukuma sākumu Ukrainai, uz ko Vašingtona reaģēs ar pirmo sankciju paketi.

Sankcijas tiks vērstas pret Krievijas valsts parādu, Krievijas elites pārstāvjiem un viņu ģimenes locekļiem, pret valstij piederošo investīciju banku VEB.RF un "armijas banku".

"Mēs ieviešam sankcijas pret Krievijas valsts parādu. tas nozīmē, ka mēs atgriežam Krievijas valdību no Rietumu finansējuma," uzsvēra Baidens. "Tā vairs nevarēs saņemt naudu no Rietumiem un nevarēs tirgot savas jaunās obligācijas mūsu tirgū, nedz arī Eiropas tirgū."

ASV prezidents piebilda, ka gadījumā, ja Krievija turpinās eskalēt situāciju, sankcijas tiks pastiprinātas.

Vašingtonas reakcija uz Krievijas darbībām, šķiet, nav tik tālejoša, kā tika sagaidīts.

Sankcijām pakļautas tikai divas Krievijas finanšu institūcijas, un acīmredzami Krievija netiek atslēgta no globālās banku transakciju sistēmas SWIFT, par ko tik daudz ticis runāts.

Baidens arī nepaziņoja par eksporta kontroles ieviešanu, kas liegtu Krievijas uzņēmumiem piekļuvi modernajām informācijas tehnoloģijām.

 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu