Politologs: Baidens skaidri norādījis, ka militārās avantūras Baltijas valstīs labāk neīstenot (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Alex Brandon/AP/Scanpix

ASV prezidenta Džo Baidena atbildē Kremlim skaidri norādīts, ka militārās avantūras Baltijas valstīs labāk neīstenot, teica Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Jau ziņots, ka Baidens otrdien paziņojis, ka Kremļa lēmums atzīt okupēto Donbasa teritoriju ''neatkarību" uzskatāms par uzbrukuma sākumu Ukrainai, uz ko Vašingtona reaģēs ar pirmo sankciju paketi.

Baidens arī pavēstīja par armijas papildspēku nosūtīšanu uz Baltijas valstīm. ASV prezidents uzsvēra, ka ASV visiem spēkiem aizstāvēs katru NATO teritorijas collu.

Skudra pieļāva, ka šī atbilde, iespējams, ir balstīta ASV un sabiedroto izlūkdienestu informācijā par situāciju Krievijā un tās valdošajās aprindās, kā arī to, ka šajās aprindās ir cilvēki, kas gatavi militārām avantūrām.

Skudra norādīja, ka Ukrainā pamazām tiek īstenots plāns, par kuru iepriekš izpaudās Krievijas politikas veterāns Vladimirs Žirinovskis, un publiski izskanējuši arī plāni par Krievijas militāro operāciju Baltijas valstīs. Drīz pēc tam sekojusi ziņa, ka Zviedrija palielināja savas patruļas Gotlandes salā.

Skudra pieļāva, ka tas ir fons, kas noteica ASV lēmumu pastiprināt militāro klātbūtni Baltijas valstīs, lai radikāļiem Kremļa aprindās būtu skaidrs, ka viņiem būs darīšana ar NATO un ASV kopumā un ka nekādas avantūras Baltijas valstīs viņiem labāk neīstenot.

Politologs pauda, ka tuvākās pāris nedēļas viesīs skaidrību par to, cik radikāla var būt Eiropas Savienības sankciju politika pret Krieviju, un vai tā spēs nerēķināties ar korumpēto aprindu pārdomām un izteikumiem Spānijā un Itālijā.

Skudra arī atgādināja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka Krievija neplāno pārtraukt gāzes piegādes Eiropai, kas nozīmē, ka tās turpināsies arī caur Ukrainu, Baltkrieviju un Poliju un pa Baltijas jūrā izbūvēto gāzes vadu "Nord Stream 1".

Tādējādi Putins cerot stiprināt pozīciju, ka sankcijas būtu nepareizi attiecināt uz enerģētikas sektoru.

Kā ziņots, Putins pirmdien atzina tā dēvēto Doņeckas un Luganskas "tautas republiku" neatkarību, bet otrdien Federācijas padome, pamatojoties uz viņa lūgumu, pilnvaroja Putinu oficiālai karaspēka ievešanai jau astoņus gadus faktiski okupētajās teritorijās Ukrainas austrumos.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu