Sarkanvīns – zobu pastas alternatīva? Tiešām!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Zobu pasta ar sarkanvīna garšu? Iespējams, drīz piedzīvosim arī šādu brīnumu, jo zinātnieki jaunā pētījumā pierādījuši, ka sarkanvīnā esošās vielas uzlabo mutes dobuma veselību.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā «Journal of Agricultural and Food Chemistry», izpētot polifenolus jeb antioksidantus, kas atrodami vīnā, spāņu zinātnieki atklāja, ka tie neļauj baktērijām burtiski «pielipt» pie smaganām, kas vēlāk var novest pie iekaisuma.

Pētījums (angļu val.)

Zinātnieki no Madrides izpētīja divus polifenolu veidus, kas sastopami sarkanvīnā: kofeīnu un p-kumarīnskābi. Abas šīs vielas ir atrodamas kafijā un dzērveņu sulā un novērš potenciāli kaitīgu baktēriju pielipšanu pie smaganām.

Par spīti šim atklājumam zinātnieki brīdina, ka tagad nevajadzētu sākt un beigt dienu ar pudeli sarkanvīna, jo minēto vielu koncentrācija, kas tika izmantota pētījumā, bija daudz lielāka, nekā atrodams sarkanvīnā.

Turklāt smaganas polifenolu ietekmei ir jāpakļauj līdz pat 47 stundām, lai sasniegtu vēlamo efektu. Domājams, ka pat viskvēlākais sarkanvīna piekritējs vīna malku tik ilgi mutē nenoturēs.

«Šis ir ļoti interesants pētījums, tomēr polifenolu pētniecībā jāiegulda vēl ļoti daudz darba,» komentēja pētnieks Naveds Satars (Naveed Sattar).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu